• Početna>
  • Vesti>

Udruženje “Dobročinstvo”: Zašto se Srbima zabranjuje da posete svoje svetinje?

Direktor Udruženja “Dobročinstvo” Dragan Lukić, čija je grupa hodočasnika danas zaustavljena na Jarinju, kaže da bi oni koji podržavaju ponašanje Prištine trebalo da se zapitaju da li je to u duhu demokratije i zašto se Srbima zabranjuje da posete svoje svetinje na KiM.

Lukić je za Tanjug rekao da je postupak kosovske policije “bezočan” i da je ovo prvi put da je grupi hodačasnika tog udruženja zabranjeno da uđe na KiM i da nisu najavljivali svoje posete.

“‘Ne znam da li je tendencija da nam stave do znanja da su država i da treba da nam daju odobrenje. Uvek smo dolazili u miru, nismo provocirali niti radili bilo šta uradili što bi neko mogao da nam zameri. Nismo se upuštali u političke debate, išli smo da obilazimo svetinje i ponašali smo se kao pravoslavni Srbi”, rekao je Lukić.

Dodaje da je od početka godine desetak grupa vernika i hodočasnika u organizaciji “Dobročinstva” posetilo srpske svetinje na KiM, a grupa koja je danas zaustavljena na Jarinju trebalo je, kaže, da prisustvuje liturgiji u manastiru Draganac.

Tokom tri dana boravka na KiM hodočasnici su, kaže, trebalo da posete Pećku patrijaršiju, manastir Dečane, Svete Arhangele, Gračanicu, Prizren, Gazimestan…

“Postavio bih pitanje ambasadoru SAD u Prištini, zemlje koja je uzela pravo da bude svetski zaštitnik demokratije i ljudskih prava, kako je moguće da Srbi ne mogu da odu da se mole u svojim svetinjama na KiM i da budu ”bliski” sa svojim vladarima i ktitorima manastira. Ovo je jubilarna godina u kojoj se obeležava 700 godina od upokojenja kralja Milutina i mnogi imaju potrebu da budu na KiM, da se mole i osnaže u duhu i veri”, naveo je Lukić.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je prethodno da je o zabrani ulaska dva autobusa sa hodočasnicima iz organizacija “Dobročinstvo” i “Srpska omladina za Kosmet” obavestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i da mu je preneo da je to “čisto kršenje Sporazuma o slobodi kretanja”.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još