Poplave u Šilovu

Izlivanje potoka je opet nanelo štetu meštanima Šilova, koje apeluju na lokalnu samoupravu na veću podršku u rešavanju problema, meštani takođe najavljuju i protest radi bržeg reagovanja, prenosi RTK2.

Poplave koje su zadesile meštane Šilova ne samo da je voda nanela veliku materijalnu štetu, već je ugrozila i njihove živote, kao i živote njihovih životinja.

“Bile su jake poplave ovih dana, bilo je poplavljeno pola dvorišta, podrum, garaža. Poplava mi je napravila štetu, ostao sam bez zamrzivača, aparat za varanje i još nekih manjih aparata. U poplavi sam jedva spasio psa, sreca je što u tom periodu nismo imali svinje“, istakao je Srđan Božanović, meštanin Šilova.

Korito kroz koje prolazi potok je prepunjeno otpadom i travom i to jedan od razloga zašto se potok stalno izliva.

“Dvorište se nalazi niže od potoka i čim se napuni potok voda uđe u dvorište. Potoke treba da se očisti, prepunjen je travom i otpadom, sat vremena ako pada kiša, nama dođe voda do kuće“, rekao je Gordana Božanović, meštanin Šilova.

Kako meštani ističu problem je počeo pre 15. godina zbog igradnje puta kroz selo, pored toga što put nije završen uništena je i mreža za otpadanu vodu.

“Juče i prekjuče je bila strašna voda koja je opet probila u kuću, 11 januara smo izgubili sve, jedan deo kuće smo sanirali, jedan čeka kada se mogućnost pruži za to. Probolem je počeo 2006, kada su počeli da prave put, ali put nije završen i tada su srušeni svi odvodni kanali koji su dovodili vodu do potoka, ta voda koja dolazi je sa okolnih bregova, sto je posle i dovelo do toga da se potok zapuši i gde će voda nego koda nas u najnizu tačku“, rekla je Biserka Kostić meštanin Šilova.

Obilne padavine pogodile su više opština na teritoriji KiM. Kako javljaju mediji, najgora je situacija u Gnjilanu gde je aktiviran štab za vanredne situacije.

Izvor: Kosovo online/RTK2

Comments

Pročitaj još