• Početna>
  • Vesti>

Popović od komandata Kfor-a zatražio zaštitu za srpsko stanovništvo

Nakon učestalih incidenata na teritoriji opštine Gračanica koji su rezultirali uništavanjem javne imovine predsednik opštine Gračanica Srđan Popović danas se sastao sa komandatom Kfor-a Frankom Federičijem, kome je, kako se navodi, preneo svoju zabrinutost i strah da se zbog neblagovremene reakcije Policije, pritisci i provokacije na srpsko stanovništvo mogu nastaviti.

Popović je komandanta Kfor-a obavestio o poslednjim incidentima na teritoriji opštine Gračanica. On je kako se navodi, zatražio veće anagažovanje u zaštiti srpskog stanovništva i javne imovine na teritoriji ove lokalne samouprave.

„Kfor mora da pojača svoje prisustvo na teritoriji opštine Gračanica, moraju da se pojačaju patrole. Oni razumeju situaciju i znaju da postoji tenzija u našoj opštini. Nama je najvažnije da su razumeli naše probleme i našu zabrinutost i da su do sada uvek blagovremeno reagovali te da smo uvek zajednički rešavali sve probleme. Mnogi naši sugrađani su ove incidente shvatili kao pretnju i ovo nije ni malo naivno i zato pokušavamo da delujemo preventivno kako bi se ovo zaustavilo što pre“, rekao je Popović.

Dodaje se, da se Popović nada da će nakon današnjeg sastanka Kfor biti vidljiviji na terenu jer je, kako je kazao, očigledno da Policija ne radi svoj posao dovoljno dobro.

„Oštra retorika koja dolazi niz Prištine i koja je sve prisutnija sigurno je doprinela ovakvom razvoju situacije na teritoriji opštini Gračanica. Mora se stati sa takvom retorikom. Ono što je začuđujuće jeste da iz Prištine ali i iz Međunarodne zajednice i ambasada nema osude za ovakve stvari i to je poražavajuće“, naveo je Popović.

Sastanku Popovića i Federičija prisustvovao je i Kolonel Brej Hopkins regionalni komandant Kfor-a kao i predstavnici Kfor-a za vezu.

Izvor RTV KIM

Comments

Pročitaj još