• Početna>
  • Vesti>

Suniog o Dragici Gašić: Pažljivo pratimo situaciju, nadležne institucije da osiguraju pravo na povratak

Šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Suniog na pitanje Kosovo onlajna da prokomentariše činjenicu “da je Opština Đakovica pokrenula tužbu protiv Dragice Gašić zbog navodne uzurpacije stana”, naveo je da se “najnovija dešavanja pažljivo prate od strane EU”.

“Pažljivo pratimo najnovija dešavanja u vezi sa Srpkinjom sa Kosova, prvom povratnicom u Đakovicu. Pozivamo sve odgovorne institucije i apelujemo na njih da se pridržavaju relevantnog zakonodavstva i da obezbede poštovanje osnovnih prava svih građana, uključujući i povratak u njihovo mesto porekla”, naveo je u odgovoru Suniog.

Podsećanja radi, Dragica Gašić, prva osoba srpske nacionalnosti koja se vratila u Đakovicu od završetka rata 1999. godine, od 30. juna se ne nalazi u stanu jer se, kako navodi, ne oseća bezbedno, a policija joj je zabranila da postavi blindirana vrata na stanu uprkos pretnjama koje je dobila od povratka u Đakovicu.

Takođe, u utorak je potvrđeno da je Opština Đakovica podnela tužbu Osnovnom sudu u Đakovici putem koje se traži da se Dragici Gašić “poništi ugovor o izdavanju stana sa zahtevom za privremenu meru”, izjavio je portparol Osnovnog suda u Đakovici, Ljek Muća za RSE.

Izvor: Kosovo onlajn

Comments

Pročitaj još