• Početna>
  • Vesti>

Rakić sa ministarkom spoljih poslova Švedske o problemima nevećinskih zajednica

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Goran Rakić se sastao sa An Linde ministarkom spoljnih poslova Švedske sa kojom je razgovarao o bezbednosti, povratku, problemu upotrebe srpskog jezika u institucijama i generalno, zaštite imovine Srpske pravoslavne crkve, kao i nesprovođenju odluke Ustavnog suda Kosova, kada je reč o imovini manastira Visoki Dečani.

Rakić je ukazao na to da je nedopustivo to što se u 21. veku krše osnovna ljudska prava, kada je u pitanju proces povratka i naveo slučaj Dragice Gašić, koja. kako se navodi, ima iskrenu nameru da nakon povratka ostane u svom gradu.

”Veliki broj problema je u svim ovim oblastima koje smo naveli. Zbog toga i zbog statusne neutralnosti koja je u mandatu OEBS-a, pozivam vas da zajedno više radimo na terenu kako bi postigli veću efikasnost i ukazali na sve probleme koji prate ne samo srpsku, već sve manjinske zajednice. Nažalost i nerazumevanje ostalih institucija nam otežava posao koji radimo” rekao je Rakić.

Rakić je naveo da je poštovanje kulturne baštine nekog naroda ključno za poštovanje osnovnih ljudskih prava.

”Ako imate primer da se nakon pet godina odluka Ustavnog suda Kosova, kada je reč o imovini manastira Visoki Dečani još uvek ne sprovodi, jasno vam je da po pitanju vladavine prava nešto ne funkcioniše”poručio je Rakić.

Na sastanku na kome je prisustvovao i ambasador OEBS misije na Kosovu Majkl Devenport, Rakić je predao spisak svih incidenata koji su se dogodili od početka 2021. godine i zamolio je predstavnike OEBS-a da ulože svoj autoritet kakao bi se predstavila realna slika svega što se dešava.

Zahvalivši na današnjem susretu, ministarka An Linde je kazala da saradnja ove misije i Ministarstva za zajednice i povratak i dalje treba da ostane dobra. Na sastanku je saopšteno da će OEBS uvek pružati podršku procesu povratka.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još