• Početna>
  • Vesti>

Milivojević: Srbiju i Mađarsku zbližili interesi koji su se preklopili

Foto: Tanjug

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da su odnosi Srbije i Mađarske na istorijskom maksimumu, dodajući da je potpuno prirodno što Mađarska zastupa interese Srbije u EU.

Zoran Milivojević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je dolazak predsednika Mađarske Viktora Orbana u Srbiju potvrda saradnje koju već imamo nekoliko godina unazad.

“Nema otvorenih pitanja sa Mađarskom, ona se snažno zalaže za srpske evrointegracije”, rekao je nekadašnji diplomata.

Govoreći oproglasu koji je Orban objavio u evropskim dnevnim listovima, a u kojima se poziva na odustajanje od EU carstva, Milivojević navodi da je Orban otvorio suštinski problem u EU, ideološko-politički, koji odranije tinja.

“To je borba suverenista i neoliberala, ovo njegovo zalaganje za otvaranje te teme govori da se EU nalazi u određenoj političkoj krizi. On je eksponent koji se zalaže za suverenistički deo, njegovih šest tačaka programa koji je sad plasirao preko raznih medija u EU pokazuje suštinu stava i bitke, a sedma tačka (zalaganje za ulazak Srbije u EU, prim. nov) je izraz naših dobrih odnosa. Zbližili su nas interesi koji su se preklopili u nekom trenutku”, ukazao je Milivojević.

Mađarska je, kaže, prepoznala Srbiju kao najvažniju državu regiona.

“Zatim je tu odnos prema mađarskoj manjini, a i mi smatramo da treba sačuvati državne i nacionalne vrednosti. Naš je interes da budemo bliži sa Višegradskom grupom, koja podržava Srbiju u njenim evrointegrativnim nastojanjima. Ima i strateškog interesa, a ima i činjenica da su bilateralni odnosi na maksimalnom nivou. Potpuno je prirodno da Mađarska zastupa interese Srbije u EU”, kaže Milivojević.

Smatra da se kriza na relaciji EU-Mađarska mora rešiti političkim sredstvima.

“Mađarska u tome nije sama, ona ima podršku premijera (Slovenije Janeza) Janše, tu je Poljska, tu su neke političke snage u EU koje nisu zanemarljive, (Mateo) Salvini, (Marin) Le Pen. Ne može se Mađarska izbaciti, ona se može kažnjavati ali to produbljuje krizu u EU i to pitanje će dominirati u narednom periodu. EU mora naći odgovor na ovo ideološko-političko pitanje”, kaže nekadašnji diplomata.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Milivojević navodi da je jedina dobra vest nakon jučerašnjih razgovora u Briselu – da će se razgovori nastaviti.

“Priština ne menja ni strategiju ni stav, nastupa sa platformom koja ne daje prostora za optimizam i suštinski dijalog koji bi doveo do nekog sporazuma. Ulazimo u neizvestan period”, kaže Milivojević dodajući da vlada u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, nastupa ofanzivno prema Srbiji želeći da je diskredituje.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još