• Početna>
  • Vesti>

Optuženi u slučaju Olivera Ivanovića se izjasnili da nisu krivi

U Osnovnom sudu u Prištini počelo je suđenje za ubistvo lidera Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda Olivera Ivanovića, po optužnici specijalnog tužilaštva.

Suđenje je počelo proverom identiteta optuženih i upoznavanjem sa njihovim pravima. Na predlog advokata , optužnica im nije pročitana jer su sa njom već upoznati, a svi optuženi su se izjasnili da su razumeli navode optužnice, istovremeno se izjašnjavajući da nisu krivi.

Specijalno tužilaštvo je kao oštećenu stranu predstavilo Marinu Ivanović, venčanu suprugu Olivera Ivanovića.

Ona je, međutim, navela da nije spremna za uvodnu reč jer je mislila da dolazi na suđenje u svojstvu svedoka, na šta joj je sudija rekao da svoje izlaganje može da iznese i na nekom od narednih ročišta.

Sa druge strane, advokati odbrane su negodovali uz navode da je Marina Ivanović bivša supruga Olivera Ivanovića i da je on, kada je ubijen, bio oženjen Milenom Popović.

Advokati odbrane su zatražili da se sudski proces odloži dok se ne utvrdi oštećena strana u slučaju ubistva Olivera Ivanovića što je sudija odbio uz obrazloženje da tokom suđenja i drugi mogu da se prijave kao oštećena strana. On je rekao kako nema potrebe da se sudski proces odugovlači i Marini Ivanović poručio da se za uvodno izlaganje pripremi za naredno ročište.

Tužilac Bijerim Isufaj je na početku rekao da smatra da postoje logički i ubedljivi dokazi da su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i Silvana Arsović bili članovi organizovane grupe i da su odgovorni za teško ubistvo Olivera Ivanovića 16. januara.

Svo četvoro postupili su kao organizovana grupa i sa određenim zadacima, a njihova uloga će biti jasna tokom izvođenja dokaza, rekao je tužilac.

“Četvoro optuženih nisu postupali sami u grupi.Postoje i drugi, isto toliko krivi. Osnovana sumnja je da su učestvovali u događaju sve do izvršenja. I dalje je nepoznat identitet osoba u vozilu iz kojeg je pucano”, rekao je tužilac.

Optuženi su i Dragiša Marković i Žarko Jovanović za zlopupotrebu službenog položaja. Marković je kao policajac osumnjičen da je odavao službene podatke i manipulisao dokazima na mestu ubistva.

Tužilac je najavio veliki broj svedoka među kojima će biti i anonimnih, zbog njihove bezbednosti.

Specijalni tužilac optužene tereti za niz krivičnih dela koja se odnose na učešće ili organizovanje kriminalne grupe, teško ubistvo, zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenjo i neovlašćeno posedovanje, kontrolu ili posedovanje oružja.

Neki od optuženih su priznali krivicu za ilegalno posedovanje oružja. 

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine u severnom delu Kosovske Mitrovice, ispred sedišta GI Sloboda, demokratija, pravda, koju je osnovao i vodio.

Od ubistva i nakon istrage sudski proces nije odmakao od čitanja i potvrđivanja optužnice, ponovljenih u nekoliko navrata, sve do presude Apelacionog suda.  

Izvor: RTS / RSE

Comments

Pročitaj još