• Početna>
  • Vesti>

“Ne priznajemo nezavisno Kosovo, to se neće promeniti čak i ako…”

Ambasador Španije u Srbiji izjavio za beogradske medije da njegova zemlja ne priznaje nezavisno Kosovo, kao i da se to neće promeniti.

To je zvanična politika države, koja se ne menja u odnosu na političku partiju ili partije koje bi bile na vlasti u datom trenutku, rekao je ambasador Španije Raul Bartolome Molina za list Kurir i dodao da se takav stav neće promeniti i ako bi zvanični Madrid otvorio kancelariju u Prištini.

On ističe da se Španija uvek zalagala za poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i da je pozivala da se ispune obaveze iz Briselskog sporazuma, koji, kako smatra, treba da bude osnova za sadašnje pregovore Beograda i Prištine.

“Jednostrana nezavisnost koju je ta teritorija proglasila 2008. predstavljala je kršenje jednog od osnovnih načela međunarodnog prava – načela teritorijalnog integriteta. U tom smislu, budući da stav Španije počiva na objektivnim i pravnim razlozima, kao i da je široko podržan u zemlji, veoma je čvrst. Bilo kakve glasine u suprotnom smislu nisu ništa drugo nego čista spekulacija”, dodao je ambasador Molina.

Prema njegovim rečima, što se tiče mogućnosti otvaranja kancelarije u Prištini, treba imati u vidu da je većina članica EU koje ne priznaju tzv. Kosovo već prisutna na toj teritoriji, a da to nije pretpostavilo nikakvu promenu njihove pozicije. “U svakom slučaju, bilo kakva odluka Španije u tom pogledu će svakako biti doneta u saradnji sa našim srpskim partnerima. I, ponavljam, neće značiti nikakvu promenu u našem čvrstom stavu”, naglaso je španski ambasador.

Izvor B92

Comments

Pročitaj još