• Početna>
  • Vesti>

U Kosovskoj Mitrovici održan protest povodom učestalih incidenata u srpskim sredinama na KiM

Grupa od pedeset neformalno okupljenih građana Kosovske Mitrovice je mirnom protestnom šetnjom od Trga kneza Lazara do glavnog ibarskog mosta izrazilo nezadovoljstvo povodom hapšenja crnogorskog državljanina Rista Jovanovića na Vidovdan 28. juna kao i incidenata koji su se dogodili u prethodnom periodu u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Jedan od organizatora protesta Aleksandar Arsenijević je tom prilikom podsetio da se od početka godine u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji dogodilo više od sedamdeset incidenata, čiji počinioci nisu pronađeni.

„Današnji skup je protest zbog svih incidenata koji su se dogodili u poslednje vreme. Kao što znamo, od početka godine desilo se preko 70 incidenata nad srpskim stanovništvom na prostoru Kosova i Metohije. Imali smo slučaj, gde su pre dva meseca isprebijani momci u Kosovskoj Mitrovici, slučaj kada su prebijeni momci u Gračanici, slučaj prebijanja malog Nikole Perića iz Gojbulje, čije su me reči „da nikada neće otići sa Kosova“ ohrabrile, kao i ove okupljene ljude“ rekao je Arsenijević.

Arsenijević je dodao da skorašnje hapšenje Rista Jovanovića uliva strah građanima Kosova i Metohije i pozvao međunarodnu zajednicu da „reaguje i suoči se sa stvarima na terenu“. 

„Hapšenje koje se dogodilo na Vidovdan, uliva strah, ne samo meni već i svim mojim prijateljima i ljudima sa kojima živim, a to je da sutra, ako odem u neki manastir, da li će to biti po izjavama ministara iz kosovke vlade, da je to hranjenje srpskog nacionalizma. Kao što vidite, iza mene nije nacionalizam već mladi ljudi koji me ohrabruju i ne samo mene već sve nas, da ostanemo ovde i pratimo našu budućnost. Naša budućnost nije pod tuđim čizmama i nogama, već je naša budućnost da živimo u miru i slozi i nećemo da dozvolimo da se u budućnosti dešavaju ovakve stvari. Siguran sam da je ovo samo korak u našoj odbrani od ovakvog nasilja i zato pozivam svu međunarodnu zajednicu da ne rade političke pamflete od svojih borbi za ljudska prava, i da se suoče sa stvarima na terenu“ navodi Arsenijević.

U protestnoj šetnji je učestvovala i porodica trinaestogodišnjeg Nikole Perića iz Gojbulje, kojeg je pre četiri dana pretukla grupa Albanaca.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još