• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Napadi koji se dešavaju praćeni su eksplozivnim izjavama političara u Prištini

Samo dan nakon što su albanski ekstremisti polomili barjak i ukrali zastavu Srpske pravoslavne crkve iz porte manastira Gračanica, a nekoliko sati kasnije na društvenim mrežama objavili skandalozan snimak paljenja iste, jutros se dogodio novi incident nadomak Gračanice, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Na lokalnom putu Laplje selo – Gračanica, na bilbordu sa slikom manastira Gračanica, osvanuo je natpis „Albanija UČK“.

Ova poruka izazvala je opravdanu uznemirenost među srpskim narodom čije se svetinje skrnave gotovo svakoga dana, a sada im se i na ovaj način šalje nova pretnja.

Nema sumnje da svaki ovakav čin ima svoj potpis u Prištini, iz koje učestalo dolaze poruke o svojatanju srpske kulturne baštine i hramova SPC, kao i izjave mržnje i netrpeljivosti, navodi se u saopštenju.

A kolika je netrpeljivost Albanaca prema Srbima na Kosovu i Metohiji pokazuje i najnoviji primer iz Lipljana, kada je grupa huligana pokušala da spreči srpske mladiće da na sportskom igralištu postave koševe, dodaje se.

“Albanci su u rukama nosili metalne šipke i provocirali incident, ali grupa srpskih mladića se ponela odgovorno i nije nasela na njihove provokacije. Samo dan ranije, zaplenjena su nova bezbednosna vrata iz stana Dragice Gašić” stoji u saopštenju.

Nema sumnje da Albanci, osim uništavanja srpskih i pravoslavnih simbola, paljenja trobojke SPC, skrnavljenja crkava i manastira, sada prebrojavaju i krvna zrnca ulaznim vratiam i sportskim rekvizitima, navodi se.

“Svi napadi, koji se sve intenzivnije dešavaju nad srpskim narodom na Kosmetu, praćeni su eksplozivnim izjavama nosioca vlasti u Prištini, i zabrinjava činjenica da niko od tamošnjih političara nije osudio nijedan incident, niti su izvršioci uhapšeni, a utihnuli su i predstavnici evropskih i svetskih organizacija, u čijem opisu posla jeste osiguranje mira, slobode i bezbednosti za srpski narod na KIM” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još