Šamar za Prištinu iz Brisela: Naš stav je jasan

Evropska komisija je nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa između Izraela i Kosova kritikovala kosovske planove o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

Podsetila je na stav EU po tom pitanju u skladu sa Rezolucijom 478 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1980, prenosi Ljajmi.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da je stav EU potpuno isti kao i kada je postavljeno to pitanje prošle godine nakon potpisivanja sporazuma između Kosova i Trampove administracije 4. septembra.

Stano je ocenio da Kosovo ovim postupkom podriva svoj put ka integraciji u EU.

Kosovo i Izrael juce su uspostavili uzajamne diplomatske odnose. Na zvaničnoj ceremoniji sporazum su potpisali vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Meljiza Haradinaj Stubla i ministar spoljnih poslova Izraela Gabrijel Aškenazi.

Posle izjava u kojima su se on i ministarka spoljnih poslova Kosova Meliza Haradinaj-Stublla zahvalili i čestitali međusobno, Aškenazi je otkrio ploču sa natpisom “Ambasada Republike Kosovo u Jerusalimu, Izrael”.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da Beograd nije nimalo srećan zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i Kosova i da to neće pozitivno uticati na odnose Srbije sa jevrejskom državom.

Izvor Sputnik

Comments

Pročitaj još