• Početna>
  • Vesti>

Vitošević: Svetosavska nagrada je potvrda kvaliteta Univerziteta u Prištini

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravko Vitošević u izjavi za Kosovo onljan rekao je da je Svetosavksa nagrada, koja je juče uručena toj instituciji, od posebnog značaja, kako za njega, tako i za nastavno osoblje i studente, i to u trenutku kada je Univerzitet obeležio jubilej 50 godina postojanja.

“U godini u kojoj je Univerzitet obeležio 50 godina svog postojanja, čast je i privilegija je biti, pre svega na čelu institucije u kojoj radi više od 720 nastavnika i saradnika i 350 adminsitrativnih radnika, a posebna je čast kada znate da na Univezitetu u ovom trenutku na nekom od 92 studijska programa studira više od 10.000 studenata. Ove godine, Univerzitet je upisalo 2.000 mladh ljudi. Dakle 2.000 mladih ljudi je poklonilo poverenje našem univerzitetu, odnosno našem obrazovanju i naučno istraživačkom radu, opredelilo se da budu sa nama, da nam veruju i da veruju u ono što radimo”, rekao je Vitošević.

Prema njegovim rečima, za 50 godina, mnoge generacije profesora utkale su u Univerzitet svoje sudbine, profesionalnost i svoje živote.

“Meni je pripala ta čast da sa svojim saradnicima budem na čelu institucije obeležava 50 godina trajanja. Za državu Srbiju i za narod na prostoru KiM to znači sve. Znači život, znaći prozor u svet, znači očuvanje i negovanje tradicije i kulture, običaja, napretka, saradnju sa drugim narodima i drugim profesijama, mogućnost izlaska u Evropu. Utoliko je ova nagrada značajnija za nas, a mislim da je mnogo značajnija za mlade ljude koji su naši studenti, a koji žele da sebi obezbede izvesniju budućnost na prostoru KiM”, istakao je rektor.

Prisetio se reči jednog od svoji prijatelja iz Nemačke koji mu je nedavno rekao da ne može da razume kako je, i pored svih nedaća, Univerzitet opstao i održao svoj kvalitet.

“Skoro mo je rekao ‘Vi niste normalni, koliko vas je nedaća zadesilo, kako ste sve to uspeli da preživite i da sve iznesete do kraja’. Znate, kada ste prinuđeni da na neki način shvatite da je suština postojanja i bitisanja na KiM, onda je jasno da je svaki poriv za opstajanjem, zapravo poziv za opstankom na ovim prostorima. Bukvalno izjednačavam svoje postojanje našeg univerziteta sa porivom opstanka srpskog naroda na KiM”, bio je iskren Vitošević.

Priznaje da nije bilo lako, ali da za baš svaki izazov, a, kako je rekao, bilo ih je mnogo od napuštanja sedišta u Prištini, u kojoj je tog trenutka bilo više od 45.000 Srba, kao i 17.000 studenata te 1999. godine, zatim preseljenje u Kosovsku Mitrovicu, Vitošević kaže da su na sve te nedaće znali pravi odgovor.

“A, pravi odgovor je kvalitet. Ako posedujete kvalitet i ako kvalitetno radite ono zbog čega i postojite, a mi se kvalitetno bavimo obrazovanjem, naučno-istraživačkim radom i naukom uopšte, mi učimo mlade ljude i da se samo istinom, pravdom, razumevanjem i shvatanjem naučnih principa i metoda mogu sebi da obezbede budućnost. Na svaki izazov imamo adekvatan odgvor, što smo pokazali i u vreme pandemije koronavirusa, ali ključno je pravovremeno detektovati problem”, rekao je Vitošević.

Ističe i da je Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici srpski univerzitet i da država Srbija, Vlada Republike Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo kulture, Kancelarija za KiM podržavaju rad tog fakulteta.

“Očekujemo da će u novoj zgradi, koja treba da počne sa izgradnjom, naš univerzitet naći svoju budućnost i buduću snagu da opstane i da bude jedan od stubova i garant opstanka srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije”, rekao je Vitošević.

Inače, Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici uručena je Svetosavska nagrada za 2020. godinu za ukupan doprinos razvoju visokog obrazovanja u Republici Srbiji.

Kako je obrazloženo, nagrada je dodeljena za “kontinuiranu posvećenost u osiguranju kvaliteta nastavnog i naučno-istraživačkog rada u otežanim uslovima”.

Iako je 1999. godine ovaj univerzitet bio prinuđen da promeni sedište i da rad organizuje na više lokacija, zalaganjem i solidarnošću rukovodstva, nastavnog osoblja i svih zaposlenih, sačuvan je entuzijazam za kvalitetna rad sa studentima.

“Univerzitet je aktivan u međunarodnim asocijacijama univerziteta, a fakulteti ovog univerziteta učestvuju u brojnim međunarodnim projektima. Aktivnosti Univerziteta u Prištini od neprocenjivog su značaja u pružanju podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohij”, kaže se u obrazloženju Ministrastva prosvete.

Izvor i foto: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još