• Početna>
  • Vesti>

Najviše smrtnih slučajeva od početka epidemije – još 57 žrtava kovida, 7.780 novozaraženih

U poslednja 24 sata u Srbiji su testirane 22.404 osobe, a koronavirus je potvrđen kod njih 7.780.

Borbu sa kovidom 19 izgubilo je još 57 ljudi. Na respiratorima je 245 pacijenata.

Premijerka Ana Brnabić poručila je da su brojke sve lošije, da je cela zemlja u teškoj epidemijskoj situaciji i pozvala sve da poštuju mere.

Direktor Infektivne klinike KCS-a Goran Stevanović izjavio je da će svi građani sa simptomima zaraze ubuduće morati prvo da se jave u kovid-ambulante, kako bi im se tamo uradila dijagnostika.

Oni koji nisu vitalno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante bez analiza, biće vraćeni u domove zdravlja, objasnio je Stevanović.

U cilju oslobađanja kapaciteta u Beogradu, pacijenti kojima se završava terapija biće prebačeni u privremene bolnice, izjavio je član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da se rezultati mera, koje su stupile na snagu u utorak i onih od prošlog utorka, mogu očekivati u toku naredne dve nedelje.

“Očekuje se da dođe do usporenja aktivnosti virusa, ali vrlo su visoki brojevi, tako da će pritisak biti veliki. Oko sredine decembra se može očekivati poboljšanje u ciframa”, istakao je Kon.

Na dnevnom nivou laboratorija “Vatreno oko” u Kliničkom centru Srbije uradi od 2.000 do 2.500 uzoraka, a rezultati se izdaju u roku od 24 sata, navela je Snežana Jovanović, rukovodilac te laboratorije u KCS.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još