• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Priština pozvala BiH da prizna Kosovo protivno Vašingtonskom sporazumu

Ministarka sa Kosova uputila je poziv Bosni i Hercegovini da prizna Kosovo, izjavio je sinoć bivši ministar spoljnih poslova, i novi predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, optuživši ujedno Prištinu da je time prekršila vašingtonski sporazum.

Nakon više optužbi na račun Beograda iz Prištine a povodom „kršenja“ tačke vašingtonskog sporazuma o jednogodišnjem moratorijumu na lobiranje za povlačenje priznanja Kosova – zbog toga što su se srpski zvaničnici u više navrata zahvaljivali pojedinim zemlmaja jer nisu priznale Kosovo, sada, iz Beograda stiže optužba na račun Prištine – da je prekršila istu tačku sporazuma – lobiranjem.

U sinoćnom gostovanju na Pinku u emisiji „Hit Tvit“, novi predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da je ministarka sa Kosova, ne navodeći o kojoj ministarki je reč, poslala pismo ministarki spoljnih poslova BiH, Biserki Turković, s pozivom da ova zemlja prizna Kosovo.

Kaže da je o tome obavestio člana predsedništva BiH, Milorada Dodika koji je takođe gostovao u sinoćnom „Hit-Tvitu“, ali i izaslanika američkog predsednika, Ričarda Grenela.

Na sednici SB UN Rusija insistirala da se ukloni kosovska zastava iza Stuble

Dačić se osvrnuo i na nedavno održanu sednicu Saveta bezbednosti UN-a.

Podsetivši na to da je sednica održana elektronskim putem, ukazao je na jedan detalj – da je iza kosovske ministarke spoljnih poslova, Meljize Haradinaj Stuble, stajala kosovska zastava, a čemu se, prema Dačićevim rečima, protivila Rusija.

Dačić kaže da se pre početka sednice raspravljalo o tome, te da je predstavnik Rusije insistirao da se zastava ukloni.

„Na kraju je ostalo tako, ali da to više neće da se toleriše“, dodao je Dačić.

Ocenio je da bi Kosovo u UN-u sada priznale najviše 92 članice od 193, ali i da se Kosovo ne prijavljuje za članstva u međunarodne organizacije „kako ne bi izgubilo“.

Dodik: „Za mene BiH zvanično nije priznala Kosovo“

Srpski član predsedništva BiH, Milorad Dodik, podsetivši na nedavno održanu sednicu predsedništva BiH, poručio je da, po njemu, BiH i „zvanično“ ne priznaje Kosovo.

Na prošlonedeljnoj sednici predsedništa BiH, Dodik je glasao protiv nezavisnosti Kosova, uprkos tome što tačka o priznanju nije bila na dnevnom redu.

Kako je sinoć podsetio u „Hit Tvitu“, od dvojice preostalih članova predsedništva jedan je bio uzdržan, a drugi nije glasao.

Kazao je da je BiH „propala država“, naznačivši još jednom da je cilj Republike Srpske samoopredeljenje.

Na pitanje da li to znači da će se u tom slučaju pripojiti Srbiji, Dodik poručuje da se za sada radi na rešavanju problema u Bosni.

„Ljudi Republiku Srpsku doživljavaju kao svoju državu, a zagledani su u Srbiju. Nigde ne piše da Republika Srpska može da sprovede referendum o svom statusu, ali ni i da je zabranjeno“, rekao je Dodik.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još