Ponovo pokrenuta vežba KFOR-a “Srebrna sablja”

Posle prekida zbog pandemije korona virusa, vežba KFOR-a “Srebrna sablja” ponovo je pokrenuta ove nedelje.

Kosovske snage pod vođstvom NATO-a sprovode godišnju vežbu od 2012. godine, sa ciljem da testiraju i obuče saradnju različitih institucija na Kosovu, kao i kosovskih bezbednosnih organizacija, zajedno sa jedinicama KFOR-a na polju reagovanja u vanrednim situacijama.

Do 2019. godine ove vežbe su bile planirane i sprovedene pod vođstvom KFOR-a, ali je za 2020. godinu odlučeno da se obuče i uvežbaju kosovske institucije kako bi im se omogućilo da planiraju sopstvene velike vežbe reagovanja u vanrednim situacijama i da javno prikažu svoje mogućnosti.

„Srebrna sablja“ će ponovo uključiti Kosovski savet bezbednosti, Agenciju za upravljanje vanrednim situacijama, kosovsku policiju, Crveni krst Kosova i Kosovske bezbednosne snage, koji su već učestvovali u modulima obuke koji su se pokazali korisnim u smislu koordinacije za odgovor na stvarne vanredne situacije koju je predstavljao kovid19, navodi se u saopštenju KFOR-a.

Nova faza „Srebrne sablje 2020-2021“ ponovo je pokrenuta između 6. i 8. oktobra na Kosovskoj akademiji za javnu bezbednost u Vučitrnu, paralelno sa primopredajom odgovornosti odlazećeg zamenika komandanta KFOR-a, brigadnog generala Lorena Mišauda iz švajcarske vojske koji je upravljao vežbom do sada, svom nasledniku iz austrijske vojske brigadnom generalu Gunteru Šopfu. Fokus nove faze bio je na osvežavanju prethodne obuke i na dva najvažnija koncepta: Proces naučenih lekcija i zajednička institucionalna komunikacija za promociju sposobnosti i saradnje kosovskih institucija i kosovskih bezbednosnih organizacija.

Sledeća faza će obuhvatiti četiri glavna događaja kojima je paralelna tema Pandemija i odvijaće se narednih meseci. Proba koncepta zakazana je za prvu polovinu 2021. godine, a uslediće pripreme na taktičkom nivou svih učesnika s obzirom na vežbu planiranu za septembar 2021. godine.

”Srebrna sablja” 2020-2021 biće zaključena završnim izveštajem o vežbi, koji će prikupiti sva iskustva kako bi se poboljšale procedure i strukture svake organizacije, a takođe će biti i korak napred za razvoj Nacionalnog plana odgovora, navedeno je u saopštenju.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još