Kfor obeležava 20 godina Rezolucije 1325

Misija NATO na Kosovu u sredu, 7. oktobra, organizuje  video-konferenciju kojom će obeležiti 20. godišnjicu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1325 o ženama, miru i bezbednosti, sa akcentom na njenu primenu na Kosovu.

Konferenciju, koja počinje u 10h, otvoriće specijalna predstavnica generalnog sekretara NATO-a za žene, mir i bezbednost, Klara Hačinson, nakon čega će uslediti obraćanje komandanta Kfora, general-majora Mikelea Risija.
 
Više od 20 govornika iz kosovskih vladinih i nevladinih organizacija, međunarodnih misija i Kfora, diskutovaće o predviđenim temama:  ‘1325 u institucionalnoj agendi Kosova’, koju će prezentovati bivša kosovska predsednica Atifete Jahjaga; ‘Stanje žena na Kosovu’,  ‘Unapređenje agende 1325. godine’, uz doprinose UNMIK-a, EU, EULEKS-a i OEBS-a; ‘Činjenice i podaci o ženama u kosovskim bezbednosnim organizacijama’, koje će predstaviti viši službenici Kosovske policije i Bezbednosnih snaga; ‘Talasi zagovaranja’, kampanje Radija K4 za promociju ženskih prava; i ‘Najbolje prakse KFOR-a’.
 
“Kfor nastavlja da podržava razvoj stabilnog i mirnog Kosova, zbog čega je u stalnoj vezi sa lokalnim institucijama, lokalnim zajednicama i međunarodnim organizacijama kako bi promovisao učešće žena u svim poljima javnog života”, navodi se u saopštenju. 

Mandat ove najduže operacije koju vodi NATO je da doprinese garantovanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve građane na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, ponavljaju iz Kfora. 

Konferencija će biti na engleskom jeziku, uživo će se prenositi na Facebook stranici Kfora i biće praćena na Tviter nalogu ove misije. 

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još