• Početna>
  • Vesti>

Koha: Tačka sporazuma o jezeru Gazivode promenjena nakon Haradinajevih pretnji da napušta koaliciju

Foto Radio Mitrovica sever

Napetosti u sukobu između koalicionih partnera u Prištini i Vašingtonu prethodili su sporazumu potpisanom u Beloj kući prošlog petka. Alijansu za budućnost (AAK) iritiraju izjave premijera Hotija da nije bilo ništa kontroverzno po pitanju tačke sporazuma koja govori o Gazivodskom jezeru. Uprkos Hotijevim tvrdnjama da nije bilo mešanja povodom nacrta pre potpisivanja tog dokumenta u Beloj kući, demantuje ga dokument čiji je primerak uspela da obezbedi „Koha Ditore“.

U početnom napisanom nacrtu stajalo je da će „obe strane deliti jezero Gazivode kao pouzdan izvor vode i energije“.

Pouzdani izvori „Kohe“ kažu da je ovu tačku već prihvatio premijer Hoti, pa je iz tog razloga Haradinaj javno izašao da upozori na njeno potpisivanje.

Nakon što je Haradinaj zapretio napuštanjem koalicije, Hoti je zatražio da se ova tačka preformuliše u onu koja je u konačnom sporazumu.

Pre nego što je izašao u javnost, Haradinaj je pokušao da komunicira o tom pitanju sa liderom LDK, Isom Mustafom, ali nije dobio odgovor telefonskim putem.

Nakon što se suprotstavio sporazumu, Haradinaj je primio telefonske pozive od visokih američkih zvaničnika.

Izvori „Kohe“ opisali su ove pozive kao „preteće tonove“.

U trenutku kada je Haradinaj rekao da je za AAK tačka oko Gazivoda neprihvatljiva, ministri AAK bili su spremni da podnesu ostavku u vladi, a stranka je bila na ivici napuštanja koalicije.

„AAK je takođe izrazila rezerve povodom Mini Šengena i moratorijuma na lobiranje, ali je rekla da je spremna da ih prihvati kako bi se poštolvala američka uloga u tom procesu. Iako je rekao da ne može da prihvati stav o Gazivodama“, rekao je izvor.

Haradinajev predlog

Haradinajev predlog je bio da se umesto tačke koja predviđa podelu resursa Gazivoda uvede tačka za studiju izvodljivosti i da se to ne potpisuje kao trilateralni sporazum već samo kao bilateralni sa Sjedinjenim državama.

Izvor Kossev,Koha

Comments

Pročitaj još