• Početna>
  • Vesti>

Filips: Razlike između Kosova i Srbije su ogromne, trebaće vremena da se razreše

Direktor programa izgradnje mira i ljudskih prava na Institutu za proučavanje ljudskih prava Univerziteta Kolumbija Dejvid Filips u intervjuu za “Zeri” je rekao da od sastanka u Vašingtonu ne očekuje neka veća iznenađenja, ali da je dobro što se dve strane sastaju, jer to pokazuje da je dijalog i dalje poželjan način rešavanja postojećih sporova.

“Ne očekujem iznenađenja od sastanka premijera Hotija i predsednika Vučića 4. septembra. Dobro je što se oni sreću, jer pokazuje da je dijalog i dalje preferirani način rešavanja razlika. Ali razlike između Kosova i Srbije su ogromne, trebaće vremena da se razreše. Diplomatija je proces, a ne događaj”, rekao je Filips.

Napomenuo je i da Trampova administracija želi brzi dogovor kako bi to predstavila kao diplomatsku pobedu pre američkih predsedničkih izbora.

“Ali, nije moguće brzo rešiti zločine Srbije. Mir se može postići samo ako postoji sveobuhvatan sporazum koji uključuje odgovornost za ratne zločine, naknadu za ukradenu ili uništenu imovinu, kao i za potpuno razjašnjenje sudbine nestalih”, naglasio je Filips.

Inače, američka predsednička trka već je ušla u poslednju fazu, a Donald Tramp ispred republikanaca i demokrata Džo Bjaden uveliko sporovode svoje kampanje.

Tako je Bajden jednom prilikom kritikovao Trampov pristup pitanju Kosova i Srbije i nedostatak saradnje s EU po tom pitanju.

Rekao je da će, ukoliko bude izabran za predsednika, njegova administracija sarađivati sa EU da bi olakšala sporazum između koji bi rezultirao međusobnim priznanjem i sačuvao suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i Srbije.

Filips misli da bi Bajden, u slučaju pobede na izborima 3. novembra u SAD, radio na postizanju sporazuma koji bi unapredio interese Kosova.

„To bi trebalo da uključuje i priznanje od Srbije  i teritorijalni integritet u trenutnim granicama. Pored toga, Beograd mora odmah zaustaviti svoju kampanju sprečavanja daljeg globalnog priznavanja Kosova i zaustaviti napore da natera zemlje koje su priznale Kosovo da povuku priznanje. Bajden poznaje Balkan i radiće na postizanju sporazuma koji služi cilju trajnog mira i unapređenju interesa Kosova”, rekao je Filips.

Smatra da je za uspeh pregovora potrebna veća transatlantska saradnja.

Filips je dodao i da će koordinator za dijalog Skender Hiseni, koga kosovska vlada šalje u Berlin, Pariz i Brisel podvući važnost prekookeanske saradnje u razgovorima između Kosova i Srbije.

 Prema njegovim rečima, Hiseni će podvući značaj poglavlja 35., koje uslovljava članstvo Srbije u EU bez dogovora o normalizaciji odnosa i bez međusobnog priznavanja sa Kosovom.

Kaže, da ako Srbija odbije uzajamno priznanje s Kosovom, tada će ostati “usamljena” u Evropi i postaće država utočište za zločine koje je Slobodan Milošević počinio i koje je narod Srbije osudio.

Govoreći o starom predlogu za dve slobodne ekonomske zone, jednu na severnom delu Kosova, a drugu u “Preševskoj dolini”, Filips kaže da je ekonomska integracija validan cilj, ali da ne zamenjuje sporazum o međusobnom priznanju.

“Vlada Kosova je pokazala podršku železnici, autoputu i širenju vazdušnih usluga između Kosova i Srbije. Međutim, rangiranje je važno. Tehnički sporazumi zasnivaće se na priznavanju. Kosovo s pravom i razumljivo odbacuje male korake kao zamenu za potpun i sveobuhvatan sporazum”, zaključio je Filips.

Podsetimo, Filips je bio viši savetnik Stejt departmenta koji je radio na području bivše Jugoslavije za vreme Klintonove administracije.

Izvor: Zeri, Kosovo Online

Comments

Pročitaj još