• Početna>
  • Vesti>

Goraždevac: Sutra se navršava sedamnaest godina od ubistva dece na Bistrici

U Goraždevcu će sutra biti obeležena sedamnaesta godišnjica napada u kome su na obali reke Bistrice na kupanju ubijena dva srpska dečaka, a ranjeno još četvoro dece.

Parastosom, koji će u crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu služiti paroh Nenad Našpalić sutra će u ovom metohijskom selu biti obeležena sedamnaesta godišnjica od ubistva Ivana Jovovića (19) i Panta Dakića (13).

Porodice ubijenih mladića izaći će potom na groblje gde će odati poštu nastradalima.

U oružanom napadu 13. avgusta 2003. godine, na obali Bistrice, kraj Goraždevca su ubijeni Ivan Jovović (19) i Panto Dakić (12) dok su se kupali u reci. U napadu su teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Iako su tada predstavnici međunarodne zajednice obećali da će “prevrnuti svaki kamen da pronađu počinioce’, ni nakon sedamnaest godina oni nisu otkriveni, niti je za ovaj zločin neko odgovarao.

Istragu je prekinuo EULEX u februaru 2011. godine, uputivši pismo porodicama žrtava u kojima ih informiše da je istraga obustavljena usled nedostatka dokaza.

Tada je tužiteljka EULEX-a Alenka Sagmajster Ranciger rekla da to tužilaštvo nije uspelo da identifikuje izvršioca ili izvršioce, da su sve istražne radnje iscrpljene i da nije do sada pronađen novi prostor za istragu. Ova istraga, kako je naglasila Sagmajster Ranciger, ne sprečava tužioca da nastavi krivično gonjenje u slučaju da se pojave novi dokazi.

Izvor Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još