• Početna>
  • Vesti>

“Pečat hercega Šćepana” Živojinu Rakočeviću književniku iz Gračanice

Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice” jednoglasno je doneo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću iz Gračanice, dok je nagrada „Ćiriličnik“, koja se dodeljuje najistaknutijim kulturnim institucijama, ove godine pripala Udruženju književnika Crne Gore, prenosi „Mitropolija”.

U obrazloženju žirija navodi se da ukupna stvaralačka delatnost Živojina Rakočevića, književnika i novinara, pesnika i nacionalnog pregaoca predstavlja plemenit i dragocen doprinos kulturi, dok njegova lirska umjetnost potresno svedoči da i u najtežim okolnostima, iako ranjeno, naše srce na Kosovu i Metohiji kuca i obnavlja se.

Udruženje književnika Crne Gore nagradu „Ćiriličnik“ zaslužilo je istrajnom, dostojanstvenom i umetnički kvalitetnom borbom za očuvanje srpskog jezika i pisma.

Tradicionalna visoka priznanja „Trga od ćirilice“ dobitnicima će biti uručena 28. avgusta, na svečanom zatvaranju manifestacije, nakon Božanstvene liturgije u Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Morači.

Izvor: Kosovo online / Mitropolija

Comments

Pročitaj još