• Početna>
  • Vesti>

Fon Kramon: Malo je verovatno da će dijalog biti okončan odmah nakon nastavka

Izvestilac EU za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon istakla je da su današnji pariski video samit i sastanak Beograda i Prištine u Briselu, 12. juna, prvi koraci ka obnavljanju dugotrajnog procesa dijaloga, koji bi, prema njenim rečima, trebalo da posluži za pronalaženje dugoročnijeg rešenja između Kosova i Srbije, prenosi Ljajmi.

Fon Kramon je naglasila da na ovim sastancima ne treba uopšte razgovarati o pitanju razmene teritorija, niti bi to trebalo da bude tema.

“To će biti prvi korak u dugom dijalogu, koji bi trebalo da reši priznavanje Kosova i na duži rok normalizuje odnose između Prištine i Beograda”, navela je fon Kramon.

Ono što je važno jeste činjenica da razmena teritorija ne bi trebalo da bude tema i o njoj ne bi trebalo da se raspravlja. Sve strane trebalo bi da to isključe kao opciju, jer to ne bi rešilo problem ljudi koji žive na Kosovu i u Srbiji, prenosi Ljajmi.

“Evropska unija mora imati glavno mesto u vođenju dijaloga, jer je dugoročni cilj još uvek evropska integracija dveju zemalja“, rekla je fon Kramon.

Upitana da li bi mogao biti postignut neki dogovor na današnjem samitu u organizaciji nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, rekla je da se nada da neće biti postignut samo jedan nego više. Međutim, kaže da je malo verovatno da će dijalog biti brzo okončan odmah nakon nastavka.

Viola fon Kramon kaže da je presrećna što će se nastaviti dijalog između Kosova i Srbije.

“Nadamo se postizanju jednog ili više sporazuma uskoro, ali malo je verovatno da ćemo imati brz zaključak. Sve u svemu, srećni smo što vidimo aktivni nastavak dijaloga nakon duže pauze krajem prošle godine”, rekla je Viola von Kramon za Ljajmi.

Izvor: Kosovo online / Ljajmi

Comments

Pročitaj još