• Početna>
  • Vesti>

Tramp želi pomirenje po svaku cenu, šta će biti sa Bondstilom?

Američki predsednik Donald Tramp želi da ubere poene za predstojeće izbore “pomirenjem” Beograda i Prištine, a hoće li doći do rešenja pitaju se nemački mediji.

Kako piše Dojče vele, nemački mediji pitaju se hoće li Srbija priznati Kosovo i da li će doći do razmene teritorija.

“Već duže vreme je očigledno da vlada Donalda Trampa želi po svaku cenu da napravi vidljive pomake u komplikovanom odnosu između Kosova i Srbije. Ona se nada da bi, uz taj spoljnopolitički uspeh, dobila vetar u leđa za predstojeću izbornu kampanju”, piše švajcarski Noje cirher cajtung, a prenosi DW.

Ujedno se i napominje da je vreme Grenelove inicijative o sastanku 27. juna u Beloj kući zanimljiv, s obzirom na to da se ovog vikenda u Srbiji održavaju parlamentarni izbori.

Švajcarski dnevnik ocenjuje da Grenelova najava pokazuje i to koliko su EU i SAD daleko do zajedničkog delovanja na Ballkanu – iako su decenijama u regionu sledile iste ciljeve.

“To što je Grenel nekoliko sati pre posete (specijalnog izaslanika EU Miroslava) Lajčaka Prištini najavio pregovore u SAD, snažan je udarac u cevanicu EU – pa čak i ako u Vašingtonu bude bilo reči prvenstveno o ekonomskim pitanjima.”

Kosovski predsednik Hašim Tači i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić su se, kada je reč o dijalogu, izjasnili za to da bi Amerikanci trebalo da preuzmu vodeću ulogu. Pad uticaja na Balkanu EU može da pripiše samoj sebi: sa gubitkom perspektive pristupanja Uniji za zemlje Zapadnog Balkana,

“Brisel je izgubio svoje najvažnije političko sredstvo. To se naročito uočava na Kosovu, čijim građanima je još uvek potrebna viza za putovanje u zemlje Šengena”, piše “Noje cirher cajtung”.

Izvor DW/B92

Comments

Pročitaj još