• Početna>
  • Vesti>

Samoopredeljenje poziva Hotija da razjasni ukidanje reciprociteta sa Srbijom

Pokret Samoopredeljenje podneo je Skupštini Kosova zahtev za interpelacijom od premijera Avdulaha Hotija o ukidanju reciprociteta prema Srbiji.

U saopštenju za štampu Samoopredeljenje je tražilo da se ta mera što pre obnovi.

“Reciprocitet je međunarodni princip zasnovan na ravnopravnosti država. Proglašavanjem nezavisnosti, Republika Kosovo ima međunarodni subjektivitet i dokumentacija ili bilo koji drugi oblik interakcije u međunarodnim odnosima ne može biti drugačiji nego samo uzajaman”, smatraju u Samoopredeljenju.

Navode da ravnopravnost je preduslov, a da reciprocitet definiše državnost Kosova u odnosima sa drugima, posebno sa Srbijom.

“To je državna i ustavna obaveza i to je u interesu države da se građani, preduzetnici i profesionalci tretiraju jednako i bez predrasuda”, navodi se u saopštenju Samoopredeljenja.

Ukidanje mera reciprociteta je odricanje od državnog subjektiviteta, dok odobrenje od strane, kako navode, nezakonite i nelegitimne vlade, za korišćenje neustavnih naziva, u vremenu kada uprkos činjenici da je ustavno ime Republika Kosovo počelo da se poštuje, nanosi državi Kosovo političku i trgovinsku štetu, ocenjuju iz Pokreta Samoopredeljenje.

Nova kosovska vlada ukinula je meru reciprociteta u subotu, 6. juna, poništavajući mere koje je uvela Kurtijeva vlada.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još