Vitia: Moguća relaksacija mera u fazama od 4. maja

Vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia rekao je danas da se situacija u vezi sa koronavirusom poboljšala i najavio mogućnost olakšavanja nekih mera počevši od 4. maja.

“Mere su bile strožije jer je situacija bila ozbiljnija, ali zahvaljujući vašoj saradnji omogućili smo da se prosečna dnevna infekcija smanji sa 27%, koliko smo imali pre nekoliko nedelja, na 3%. Prvi put u tri uzastopna dana broj ozdravljenih premašuje broj zaraženih. Ovo je značajan napredak i kao rezultat toga danas smo u mogućnosti da možemo ublažiti mere” saopštio je Vitia.

On je najavio da će relaksacija tih mera biti podeljena u tri faze, ako se nastave trenutni pokazatelji stanja.

U prvoj fazi, koja bi trebalo da bude u funkciji od 4. do 18 maja, najavljena je dozvola izgradnje kao i trgovina vozilima, a delom i trgovina na malo, kao i rad zanatskih radionica.

“Otvoreni su ovi delovi ekonomije kao što su građevinarstvo i nekretnine; trgovina vozilima ; trgovina na malo; popravak ličnih predmeta i nameštaja; konsultantske kancelarije (sa osnovnim spiskovima osoblja)” navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, druga faza, koja će trajati od 18. do 1. juna, obuhvata rad stomatoloških ordinacija, fizioterapeuta, frizerskih i salona za masažu, rad pijaca i gradskog i međugradskog prevoza.

“Imajte na umu da prelazak iz prve faze u drugu i potencijalni povratak iz druge faze u prvu zavisi od svih nas. Ukoliko nemamo porast slučajeva i strogo sledimo uputstva zdravstvenih i vladinih institucija, tada ćemo krenuti napred, ali ako se opustimo i brzo počnu infekcije, tada ćemo se vratiti unazad” navodi se u saopštenju.

Kosovski ministar zdravlja dodaje da u toku ove godine verovatno neće biti organizovane rođendanske proslave, veridbe, zabave i venčanja sa okupljanjima, te da će se pogrebne usluge vršiti bez okupljanja.

U trećoj fazi se predviđa potpuno otvaranje prevoza, normalno funkcionisanje taksi službi i restorana.

“Zato, dragi građani, vaša je uloga nezamenjiva. Samo vi možete omogućiti da broj infekcija bude manji da biste zaštitili bolnice i zdravstvene radnike. Jer, kad se broj infekcija naglo poveća, onda se bolnice brzo popune, a kad se bolnice brzo popune, nećemo imati ni kreveta ni doktora da pružimo odgovarajuću zdravstvenu zaštitu” zaključuje kosovski ministar zdravlja Arben Vitia.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još