• Početna>
  • Vesti>

Evropska unija donirala 5 miliona evra za subijanje pandemije korona virusa na Kosovu

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova, isporučila je danas prvu ratu pomoći EU od 5 miliona evra u borbi protiv Covid-19. Pomoć je prihvatio Arben Vitia, kosovski ministar zdravlja, ispred Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini.  

Pomoć se sastojala od preko 1,4 miliona različitih medicinskih rukavica, 4.000 zaštitnih naočara, 3.000 zaštitnih naočara, 4.000 litara dezinfekionih sredstava za ruke, 10.000 kompleta posteljine za jednokratnu upotrebu i 50 kutija za transport laboratorijskih uzoraka, koji su isporučeni u 5 kamiona.  

“Ovo je trenutak kada možemo pružiti konkretnu podršku Evropske unije ljudima koji su u potrebi i zdravstvenim radnicima, onima koji su na začelju ove pandemije – koji se bore za spas života ljudi” rekla je Apostolova.

“U martu, kada je pandemija pogodila Kosovo, rekli smo vam da smo zajedno u ovome. Sada isporučujemo to obećanje. Uprkos teškoj situaciji u državama članicama EU, EU je posvećena pomoći Kosovu, a ono što danas vidimo samo je početak. Mnoge druge medicinske potrepštine i medicinska oprema, u sklopu naše hitne pomoći od pet miliona evra, biće isporučene u narednih nekoliko nedelja” dodaje Apostolova.  

Donirana su i ostala sanitetska sredstva kao što su ventilatori, infuzione pumpe, vozila hitne pomoći, pulsni oksimetri, bolnički kreveti, monitori za pacijente, defibrilatori, elektrokardiogrami, maske, testovi, epruvete, lekovi i drugi potrebni predmeti.  

Pored pomoći zdravstvenom sektoru, EU takođe priprema oko 63 miliona evra kao srednjoročne mere za socijalno-ekonomsku pomoć bespovratnih sredstava kao i oko 100 miliona evra zajma kao makroekonomsku pomoć Kosovu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još