• Početna>
  • Vesti>

Delević: Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv pet lica

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv pet lica. To je za program Radio Kosovske Mitrovice potvrdio advokat Miloš Delević.

“Tri lica su pripadnici Policije Kosova koji su optuženi da su izvršili tri krivična dela Učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi iz člana 283 stav 1 KZRK – a, Zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja iz člana 422 stav 1 i 2 tačka 2.1, 2.2. i 1.2.3. i Primanje mita iz člana 429 stav 2 KZRK-a, dok su dva lica optužena za Krijumčarenje robe i davanje mita” rekao je Delević.

Izrazio je očekivanje da će sud u zakonskom roku zakazati pripremno ročište ili takozvano prvo saslušanje na kojem će se navedena lica izjasniti o krivici.

“Odbrana smatra da je Predsednica veća povredila postupak jer je produžila sudski pritvor posle podizanja optužnica, a da nije zakazala sednicu na kojoj bi eventualno saslušala argumente tužilaštva ali i odbrane u vezi produženja pritvora. Mene iskreno brine pogoršano zdravstveno stanje mog branjenika Veroljuba Dimitrijevića , koji je u pritvoru od 28 maja 2019 godine. Naime on ima već duže vreme jaku upalu vena. Na više zahteva i molbi kojima sam molio pretpretresnog sudiju da mu odredi neku blaži meru ili dozvoli premeštaj u Kosovsku Mitrovicu, nisam dobio čak ni odgovor” rekao je Delević.

Naglašava da će na prvom saslušanju zamoliti predsednicu veća da još jedanput razmotri produženje pritvora nakon optužnice, jer kaže da ne vidi logiku da njegov branjenik može da pobegne.

“Državljanin je Kosova i ima porodicu koja živi na Kosovu i sva pokretna i nepokretna imovina mu je na Kosovu. Takođe ne vidim logiku da može uništiti dokaze koji su u Specijalnom tužilaštvu, a ponajmanje da ponovi krivično delo kada više nije zaposlen u Policiji Kosova” ističe advokat Miloš Delević.

U akciji koju je Kosovska policija sprovela 28. maja prošle godine, uhapšeno je 19 pripadnika Kosovske policije, i to 11 Srba, 4 Albanca i 4 Bošnjaka među kojima su bili jedan komandir, tri poručnika i petnaest policijskih službenika.

Narednih dana su uhapšena još dva policijska službenika D.P. i V.T. na prelazu Jarinje i u Južnoj Mitrovici, kao i pripadnica Kosovske policije B.T. u Zubinom Potoku.

24. oktobra Policijski inspektorat Kosova i istražitelji Istražnog odeljenja, u saradnji sa kosovskom policijom, uhapsili su još tri policajca u Severnoj Mitrovici. U međuvremenu nekoliko lica upućeno je u kućni pritvor, nakon čijeg isteka se brane sa slobode.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još