Vitia: Pravila ista za sve pa i za Bedžeta Pacolija

Vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia izjavio je danas da su pravila za povratak na Kosovo iz inostranstva ista za sve pa i za lidera Alijanse za novo Kosovo i bivšeg kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, prenosi “Koha”.

Koha podseća da prema odluci aktuelne vlade zbog pandemije izazvane koronavirusom sva lica koja ulaze na Kosovo moraju da idu u karantin 14 dana.

“Ministarstvo zdravlja i dalje ostaje posvećeno zaštiti javnog zdravlja građana. Zdravlje naših građana je iznad svega. Stoga su od početka prvih slučajeva kovid-19, u punoj koordinaciji sa svim resornim ministarstvima, pravila određena na osnovu preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje”, rekao je Vitia.

Dodaje da se ta pravila neće menjati sve dok se ne donese nova odluka.

„Ova pravila su javna. primenjuju se na sve podjednako i nije na meni kao ministru da određujem izuzeća od ovih pravila. To će se nastaviti sve do daljnjih preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje i odluka koje su u skladu s tim preporukama. Naravno, uveravam svakog građanina Kosova da ću kao ministar zdravlja i dalje biti posvećen zaštiti javnog zdravlja naših građana“, rekao je Vitia.

Kosovski operativni centar nije primio nikakav zahtev za let predsednika ANK Pacolija, naveo je ranije danas šef štaba ministra spoljnih poslova Krešnik Ahmeti.

Ahmeti je za Kohu rekao da je podnošenje takvih zahteva tom centru, koji se sastoji od Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva infrastrukture, do sada išlo za sve ostale slučajeve.

„Deo sam svih komunikacija za povratak građana i mogu reći da zahtev za Pacolija nije upućen u operativni centar kao što bi trebalo da bude. Ako je tačno da je za let dat pristanak, onda bi to bilo kršenje postupaka koje smo uspostavili za sve građane Kosova”, rekao je Ahmeti.

Ahmeti je takođe objasnio kako Centar deluje i ukazao da je Ministarstvo spoljnih poslova u stalnoj komunikaciji sa Operativnim centrom, koji uključuje Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo infrastrukture i životne sredine.

“Svi zahtevi za povratak na Kosovo upravljaju se preko ambasada i upućeni su u predmetni operativni centar”, rekao je.

Što se tiče ranijih povratka građana, ali i dozvola za pojedinačni povratak u hitnim slučajevima, one su, kako je rekao Ahmeti, napravljene nakon upućivanja zahteva Operativnom centru i nakon davanja odobrenja Ministarstva zdravlja”.

Ranije je Koha izvestila da je Ministarstvo za infrastrukturu dalo dozvolu za let Pacolija na aerodrom u Prištini, ali je međutim nešto kasnije dobila i informaciju da let nije odobren jer nije dobio potrebnu dozvolu, što je za taj list potvrđeno na aerodromu u Prištini.

Izvor: Kosovo online / Koha

Comments

Pročitaj još