U srpskim sredinama na KiM nema novoobolelih

Od 25 uzoraka poslatih juče na proveru, svi su negativni, saopštio je danas na konferenciji za medije specijalista epidemiologije iz Zvaoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica dr Aleksandar Antonijević.

“Danas sam relaksiraniji, nijedan testirani na covid19, od 25 poslatih uzoraka, nije pozitivan. Ukupno je poslato 210 uzoraka od 12. marta do 6. aprila, a danas je uzorkovano 30 novih” rekao je dr Antonijević.

On dodaje da je u Kosovskoj Mitrovici 18 zaraženih, u Zvečanu 9, Leposaviću 3, u Zubinom Potoku 2 i u Gračanici 1, što znači da trenutno, u srpskim sredinama na KiM koronavirus je potvrđen kod ukupno 33 osobe.

Ipak, činjenica da nijedan uzorak uzet u toku jučerašnjeg dana nije pozitivan, ne znači da je borba gotova.

“Možda je ovo juče samo slučajnost. Ne bih da prognoziram i da kažem da je to odraz mera koje smo uveli. Sigurno je da jeste, ali moralo bi više dana da prođe ovako, pa da kažemo, mere su dale rezultate” naglasio je Antonijević.

Antonijević je pohvalio Institut za veterinu u Kraljevu jer zahvaljujući njima, rezultati sada stižu mnogo brže, što je važno radi pravovremene i potpune izolacije zaraženog i lakše evidencije kontakata.Takođe, istakao je važnost dobre koordinacije između zdravstvenih ustanova i organa lokalne samouprave.

Neki posebni kriterijumi za odabir tercijarne ustanove u koju se pacijenti sa težom kliničkom slikom šalju, ne postoje. Jedini kriterijum, prema Antonijevićevim rečima, je slobodno mesto u nekom od tih centara.

“Ako je slobodno u Beogradu, šaljemo tamo, ako je slobodan Niš šaljemo za Niš” rekao je Antonijević.

Pojedini pacijenti koji se osećaju bolje, prebačeni su sa infektivnog odeljenja KBC Kosovska Mitrovica u Studentski centar, a u toku protekla 24 časa, nije bilo pogoršanja stanja ni kod jednog pacijenta i kako kaže dr Antonijević, nema životno ugroženih.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je istakao da je situacija trenutno pod kontrolom ali da ne znamo šta donosi sutra.

“Građani nisu do kraja shvatili ozbiljnost situacije i šetaju se. Svekodnevno se vrši distribucija higijenskih sredstava i alkoholnih sredstava zdravstvenim ustanovama i komunalnim preduzećima. Strpimo se i za sve će biti prilika i vremena. Pozivni centar je na usluzi svim građanima” rekao je Spirić i dodao da Opština nastavlja i sa dostavom pomoći svima kojima je pomoć potrebna.

“Ako nastavimo da budemo neodgovorni i da nas na ulicama bude više nego u kućama, onda smo u problemu. Nije ovo ničiji hir već težnja da se sačuva nečiji život” navodi Spirić.

Spirić je dodao da se privodi kraju opremanje montažnog objekat u krugu Kliničko bolničkog centra u kome će se vršiti uzorkovanje i pregledi, i da bi on već sutra trebalo da profunkcioniše.

Podsetivši da se Kosovska Mitrovica i Zvečan nalaze u karantinu, a da je i unutar karantina, kretanje ograničeno po opštinama, Spirić je naglasio da je slobodno kretanje ipak omogućeno medicinskom osoblju, privrednim subjektima i novinarima.

On je najavio da će tokom današnjeg dana, u KBC Kosovska Mitrovica stići specijaliste epidemiologije i infektologije, profesori na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji će dati podršku i pomoći lekarima u našem centru.

Sa konferencije je još jednom upućen apel građanstvu da uprkos lepom vremenu, ne krši propisane mere i svoje domove napušta isključevo iz preke potrebe.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još