• Početna>
  • Vesti>

Izložba portreta “Iza melanholije” Veselja Salijia u PKC “Akvarijus”

Izložba portreta “Iza melanholije” mladog autora iz Kosovske Kamenice Veselja Salijia biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici sutra (petak 7. februar) u 20 časova.

Ovo je prva od šest izložbi koje će tokom sezone „Akvarijus“ organizovati u saradnji sa portalom “Alternativna”, a u okviru projekta ArtCult koji je podržao UNMIK.

Ciklus izložbi ima za cilj da predstavi savremeno stvaralaštvo likovnih umetnika različitih nacionalnih zajednica, različtiih generacija i različitih stilsko-poetskih opredeljenja koji žive i stvaraju na Kosovu i Metohiji.

Veselj Saliji rođen je 2001. godine u Vranju. Osnovnu školu završio je u Kosovskoj Kamenici gde i danas živi i radi i pohađa gimnaziju. Do sada je učestvovao na više grupnih izložbi i likovnih kolonija, a imao je i samostalnu izložbu fotografija i izložbu skulptura.

Pored umetnosti, veliko interesovanje pokazuje i za društveno-humanističke i prirodne nauke. Autor je naučno-istraživačkog etnološkog rada „Etnokultura Roma u Kosovskoj Kamenici“. Član je kameničkog Kulturnog skloništa „Krik“, volonter međunarodne organizacije „Play International“ i polaznik istraživačke stanice Petnica u programu dizajna.

Likovna kritika već je primetila njegov izuzetan talenat i jedinstven likovni rukopis, ističući da Saliji kroz portrete iskazuje lični doživljaj sveta u kome živi i teret svakodnevnih patnji i stradanja svojih sunarodnika.

Na platnima dominiraju plavo-sivi, crni i zeleni tonovi koje preseca oštar mlaz svetlosti osvetljavajući delove, često deformisanih lica koja izražavaju uglavnom strah, uznemirenost, bol i gnev.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još