• Početna>
  • Vesti>

Drenovce: Uz timski rad i drugarstvo žive škole i sa dva učenika

Učenici i učitelji osnovne škole “Trajko Perić” u Ropotovu u susret novogodišnjim i božićžnim praznicima organizovali su priredbu i novogodišnju žurku. 

Centralna proslava ove godine održana je u isturenom  odeljenju u Drenovcu koje broji samo dva učenika. Učenici od prvog do četvrtog razreda iz drugih odeljenja ove škole došli su u Drenovce da bar na jedan dan Urošu i Novaku omoguće druženje,  s obzirom da su tokom čitave godine u školi samo njih dvojica. 

“Bilo je lepo, voleo bih da bude više drugara u školi“, rekao je Uroš Nikolić.

“Nemam drugare u odeljenju, lepo je bilo. Pevali smo, pričali, dobio sam nekoliko paketića”, kaže Novak Cvetković.

Igrama, pesmama i skečevima, deca su pokazala šta drugarstvo znači. 

Ovu ideju su predložile učiteljice, a rukovodstvo škole je podržalo.  Plan je da se svake naredne godine priredbe održavaju po drugim isturenim odeljenjima. 

“Na aktivu nižih razreda učitelji su doneli odluku da centralna manifestacija bude ovde. Znamo da je problem manjka dece ne samo kod nas, pa smo hteli da naši učenici u Drenovcu ne budu usamljeni”, rekao je za RTV Puls direktor OŠ Trajko Perić u Ropotovu Dejan Stamenković.

Gotovo u svim srpskim  sredinama na Kosovu izražen je trend smanjenja broja učenika, pa tako i u Drenovcu, a ima slučajeva da roditelji iz ove škole ispisuju svoju decu iz nekih ličnih razloga i odvode u druga sela. Stamenković je apelovao na roditelje da to ne čine, jer ako se ugasi škola, polako će nestati i samo selo. 

U  ovoj školi deca dobijaju isti nivo obrazovanja kao i u drugim školama i odeljenjima. 

Bilo je godina kada je odeljenje u Drenovcu brojalo mnogo više učenika nego danas. 

“U Drenovcu je škola je počela sa radom 1961. godine i tu postoji jedna paralela, tada 1961. bio je upisan 61 đak, imala je četiri odeljenja”, rekao je  sekretar u OŠ Trajko Perić u Ropotovu Nenad Vasić. 

Osnovna škola Trajko Perić u Ropotovu sa isturenim odeljenjima u Tomancu, Drenovcu, Rajanovcu i Odevcu broji 132 đaka. Mališani u Drenovcu su za kraj novogodišnje priredbe od rukovdstva škole dobili žurku, a po svemu sudeći uživali su, kako oni tako i njihovi učitelji. 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još