• Početna>
  • Vesti>

Brat uhapšenog Ljubiše Manitaševića četvrti dan štrajkuje glađu ispred ambasade Mađarske u Beogradu

Brat Ljubiše Manitaševića, kojeg su uhapsile mađarske vlasti zbog navodnog ratnog zločina, Nikola Manitašević, četvrti dan štrajkuje glađu ispred ambasade Mađarske u Beogradu zbog odluke suda te zemlje da isporuči njegovog brata Kosovu.

Kako je potvrdio u telefonskoj izjavi za Kosovo Onlajn, odlučan je da nastavi da štrajkuje glađu sve dok mađarske vlasti ne odustanu da njegovog brata Ljubišu isporuče Kosovu. 

Posle četiri dana bez hrane, noći provedenih pod otvorenim nebom, Nikola Manitašević kaže da počinje da oseća malaksalost i umor.

„Psihički sam jako dobar i stabilan, ali osećam umor u nogama, sporije se krećem i ustajem, nije prijatno ali izdržaću“, rekao je Manitašević. 

Kaže da se pored njega nalazi dežurni policajac MUP-a Srbije koji se redovno interesuje da li mu je potrebna lekarska ili bilo kakva vrsta pomoći. 

Manitašević podseća da je pravni zastupnik njegovog brata Ljubiše uputio pismo Ministarstvu pravde Mađarske u kome se zahteva da se uhapšeni Srbin ne isporučuje prištinskim vlastima i kaže da se sa bratom čuo telefonom pre dva dana.

„On se nalazi u Budimpešti u pritvoru i vezan je lisicama dan i noć i u spavaonici i u kupatilu i kad jede i kad razgovara telefonom“, ispričao je brat uhapšenog Ljubiše Manitaševića. 

Kaže da mu znači podrška koja mu ovih danas stiže sa svih strana, a posebno od prijatelja i sunarodnika iz Velike Hoče i Orahovca.

Oni su se pismom obratili mađarskom ambasadoru u Prištini zahtevajući da se njihov sugrađanin Ljubiša ne isporuči kosovskim vlastima. 

Manitaševića je ispred ambasade juče obišao i pesnik iz Đakovice Ranko Đinović dajući mu podršku dok je gotovo neprestano uz njega i supruga njegovog brata Ljubiše.           

Udruženja otetih, ubijenih i prognanih Srba sa Kosova i Metohije „Paštrik“ posredstvom društvenih mreža uputilo je poziv svim ljudima da se u znak podrške Ljubiši Manitaševiću okupe danas u 11 časova ispred Ambasade Republike Mađarske u Krunskoj 72 i održe mirni protest pod nazivom „Pravda za Ljubišu“. 

Mađarski sud je doneo odluku da se Ljubiša Manitašević, uhapšen u toj zemlji po poternici kosovskog tužilaštva zbog navodnog pokušaja ubistva isporuči Prištini. 

Srbin iz Velike Hoče je ranije od strane UNMIK administracije bio oslobođen krivične odgovornosti, budući da se, kako se navodi, radilo o samoodbrani.

Ljubišu su na Vidovdan 1999. godine ispred bolnice u Orahovcu pokušali da kidnapuju pripadnici OVK.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još