• Početna>
  • Vesti>

Povodom 30.avgusta Međunarodnog dana nestalih promocija knjige “Živeti uz sećanje na nestale”

Na Kosovu je završetkom oružanih sukoba prijavljeno 6.063 nestalih osoba, dok je trenutan broj nestalih 1.653. Usled nedostatka dovoljno spremnosti za saradnju između vlada u Prištini i Beogradu i zbog krhkog dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, napori da se rasvetli sudbina nestalih osoba su u značajnom zastoju.

Uprkos činjenici da pitanje nestalih osoba uključuje različite zainteresovane strane, nažalost relativno malo se zna o nestalima, šta se sa njima dogodilo i šta se može više učiniti u pogledu njihovog pronalaska, kao i rasvetljavanja zločina u vezi sa tim slučajevima.

Podstaknuti ovim trenutnim stanjem, kao i neospornim značajem uključivanja pitanja nestalih u procese suočavanja sa prošlošću i tranzicione pravde, Integra i program forum ZFD na Kosovu su početkom 2018. započeli sa prikupljanjem ličnih ispovesti i sećanja porodica nestalih, sa primarnim ciljem da se omogući glas porodicama, a pored toga i poveća pritisak nad nadležnim institucijama za rasvetljavanje ratnih zločina i sudbine nestalih.

Knjiga “Živeti uz sećanje na nestale” otkriva ispovest 10 porodica sa oko 33 nestala člana tokom poslednjeg rata na Kosovu. Od porodica koje su intervjuisane u ovoj knjizi, 7 su albanske i 3 srpske.

Promocija spomen knjige “Živeti uz sećanje na nestale” sa ispovestima porodica nestalih osoba tokom poslednjeg rata na Kosovu će biti održana 30. avgusta 2019. od 10.00 č. u hotelu Sirius – sala “Andromeda”, u Prištini. Izdavanje knjige omogućili: forumZFD, Integra, Resursni centar za nestala lica, i Švajcarska ambasada. Ovaj događaj se organizuje i povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih, 30. avgusta.

Ovaj događaj organizuje se u okviru festivala ‘Miredita, dobar dan!’ na Kosovu. Festival ‘Miredita, dobar dan!’ podržavaju: Integra (Kosovo) u partnerstvu sa Kosovskom fondacijom za otvoreno društvo, Inicijativom mladih za ljudska prava (Srbija), Građanskim inicijativama (Srbija), Fondacijom za otvoreno društvo – Srbija, Rockefeller Brothers Fund i Ministarstvom kulture, omladine i sporta (Kosovo).

Izvor: RKM

Comments

Pročitaj još