• Početna>
  • Vesti>

Defile i revijalni koncert povodom 25. Sabora kulturnog stvaralaštva

U okviru 25. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije održan je revijalni koncert na Trgu Kneza Lazara u Kosovskoj Mitrovici.

Koncertu je prethodio defile glavnom gradskom ulicom, Kralja Petra Prvog u kojem su učestvovali folklorni ansambli, pesnici, slikari i vajari i Kulturno umetnička društva. Učesnici Sabora su odigrali i tradicionalno kolo u centru grada.

Na koncertu je nastupilo KUD “Panče Pešev” iz Kumanova, KUD “Zvečan”, KUD “Abrašević” iz Kragujevca, KUD “Đurđevdansko kolo” iz Podgorice i KUD “Kosovski božur” iz Kosovske Mitrovice, koji se predstavio igrom “Kriva reka”.

Prisutnima su se predstavili i pesnici i učesnici pesničkih susreta “Aleksandar Aca Despotović” a stihove su između ostalih kazivali Radojica Rajo Bulatović iz Podgorice, Liljana Brlović iz Praljine i zavičajna pesnikinja Vidosava Arsenijević.

Predstavili su se i učesnici i slikari likovne i vajarske kolonije “Mladen Popović”.

Specijalni gost večeri bio je Ansambl narodnih pesama i igara “VENAC” Priština – Gračanica koji su odigrali arhaične igre iz Gračanice, igre sa centralnog Kosova i igre iz Peći.

Direktor Kulturnog centra Dragica Žarković Miodrag Radomirović je kazao da Sabor ove godine proslavlja jubilarnu 45. godinu postojanja i to zavaljujući dragim gostima.

“Kroz Sabore i Kosovsku Mitrovicu prošlo je oko 10 hiljada umetnika i oko 50 hiljada gledalaca pratilo sve ovo što se zbivalo. Danas smo ovde posle tih velikih godina, godina uspeha i razvoja da pokažemo šta Kosovska Mitrovica danas ume i može i želi kada je u pitanju kultura. Da u tome uspemo pomoćiće nam naši dragi gosti” rekao je Radomirović.

On je dodao da na ovogodišnjem Saboru neće biti takmičarskog dela te da su zbog toga svi pobednici.

“Svi učesnici večerašnjeg Sabora su pobednici i svi će dobiti pobedničke saborske zastave jer mislim da su svi oni koji su ovih 45. godina učestvovali u Saborima zaista iskreni prijatelji Kosovske Mitrovice i veliki pobednici jer Sabor traje zahvaljujući njima” dodao je Radomirović.

Od 1974. godine do danas, kroz Kosovku Mitrovicu je prošlo više hiljada pesnika, slikara, igrača folklora, narodnih orkestara, vokalo instrumentalista kao i mnogih drugih iz sveta kulture.

Bez obzira na pauzu, koja je trajala 16. godina i nastala zbog političkih i ratnih zbivanja na prostorima bivše Jugoslavije kao i na Kosovu i Metohiji, Sabor je sa radom nastavio 2011. godine.

Organizator manifestacije je Kulturni centar “Dragica Žarković” pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još