• Početna>
  • Vesti>

Veritas Global Švajcarska: Takse na robu iz Srbije štete potrošačima na Kosovu

Ženeva – Veritas Global objavio je danas procenu u kojoj se navodi da će carina od 100 odsto na srpsku robu smanjiti kupovnu moć potrošača na Kosovu za 149,8 miliona evra ili 6,4% godišnje.

Kako navode u saopštenju dostavljenom Radiju Kosovska Mitrovica, očekuje se da će kombinacija većih logističkih troškova, smanjene konkurencije, visokih troškova prebacivanja i poremećaja u snabdevanju rezultirati 33% većim uvoznim troškovima za robu koja podleže carini.

Analiza je od vrha ka dole i ocenjuje buduće kratkoročne i srednjoročne efekte od 100% tarifa koje je Kosovo uvelo na srpski uvoz.

Naglašava se da će takse biti posebno štetne za Kosovo zbog svoje relativno slabe integracije u globalni trgovinski sistem.

Generalni direkor kompanije Veritas Global Džorž Andžaparidz kaže da će Kosovu kao teritoriji koja ne izlazi na more , i sa vrlo slabom logističkom infrastrukturom, te malim domaćim tržištem, biti skupo da pronađu zamenu za srpsku robu.

Ističe da iako prosečan gubitak kupovne moći od 6,4% možda ne zvuči previše, ekvivalentan je broju od 23 dana manje potrošnje godišnje. “Nadalje, očekujemo da će domaćinstvaa s nižim primanjima biti najviše pogođena, posebno zbog viših cena hrane” istakao je generalni direktor Veritas Global.

Veritas Global je švajcarska kompanija sa sedištem u Ženevi koja pruža savetodavne usluge u ekonomiji i strategiji širom sveta.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: DW E. Grenier

Comments

Pročitaj još