• Početna>
  • Vesti>

“Cvrkuti sa Ibra” – 35 godina promovisanja kvalitetne dečje muzike

Festival dečje zabavne muzike „Cvrkuti sa Ibra“  biće održan sutra 13. juna, u 18h u Domu kulture Trepča u Zvečanu.

Na bini će se tokom jedne festivalske večeri smeniti 70  pevača i plesača, a u kategorijama Mini i Tini ove godine biće izvedeno po 11 takmičarskih kompozicija.

I ove godine publika će o pobedniku odlučivati upisivanjem rednog broja željene kompozicije u posebno označeno polje na poleđini ulaznice.

„Stručni žiri će doneti odluku o tome koji je najbolji aranžman, kompozicija, tekst…“ rekla je  gostujući u Jutarnjem  programu Radio Kosovske Mitrovice Olivera Milić iz Ustanove za omladinu, sport i specijalizovane usluge Kosovska Mitrovica koja je organizator festivala. .

Ove godine festival  se održava 17. put, dok sama manifestacija obeležava 35 godina postojanja. Kako je rekla Milić, festival je prvi put održan 1984. godine u pratnji mitrovačkog Big benda, u nekadašnjoj zgradi Boro i Ramiz. Organizator tadašnjeg festivala bio je SIZ za kulturu i informisanje, da bi od 2005. taj posao na sebe preuzeo Savez amatera Kosovske Mitrovice. Od 2014. festival organizuje Ustanova za omladinu, sport i specijalizovane usluge Kosovske Mitrovice.

Pominjući ljude koji su uložili velike napore da festival opstane do današnjih dana, nemoguće je ne pomenuti Jablana Đukanovića i maestra Petra Rakića. Pored njih, ističu se i imena Mitrovčana koji više nisu među nama, a to su Blagoje Stević i Živko Milić Bucko.

„Cilj održavanja ovakvog festivala je edukacija i promocija muzičke umetnosti . Festival uglavnom okuplja kompozitore, tekstopisce i aranžere  i đake iz Muzičke škole „Miodrag Vasiljević“ u Kosovskoj Mitrovici. On promoviše najkvalitetniju muziku koja je prikladna za  dečji uzrast“ kaže Milić i dodaje da se festival širi, pa i ove godine među učesnicima ima i dece iz Leposavića, Goraždevca, Prilužja…

Festival se održava pod pokroviteljstvom Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovivca. Suorganizator je Muzička škola „Miodrag Vasiljević“ a festival pomažu i RHMK „Trepča“ i Studentski centar Priština – Kosovska Mitrovica.

Milić je naglasila da publiku očekuje i jedno lepo iznenađenje.

“Za publiku smo pripremili i poklone pa je to još jedan podstrek da sutra budu sa nama” dodaje Milić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još