Nastavljeni radovi na proširenju puteva u Gnjilanu

Nakon pauze od godinu dana zbog nedostatka budžeta od strane Ministarstva za infrastrukturu, nastavljeni su radovi na proširenju puta od glavne autobuske stanice u pravcu Donjeg Livoča.

Građani u ovom delu Kosova dobiće moderan put sa četiri trake, što će rasteretiti saobraćaj. Kako kažu u opštini Gnjilane, trase sa četiri trake već su napravljene na nekoliko lokacija u ovom gradu. 

„Ja mislim da će ovo biti moderan put, sa celokupnom infrastrukturom, javnom rasvetom, trotoarima, biciklističkom stazom. Mislim da će biti najmoderniji put u opštini Gnjilane”, rekao je direktor javnih usluga u opštini Gnjilane Naser Korča. 

Građani Gnjilana i okolnih sela ističu da im je od velike važnosti   “moderan” put, jer će brže moći da stignu do samog centra grada i okolnih sela.  

„Biće bolje, manje gužve, trebalo je ranije da se krene sa ovim”, rekao je jedan od meštana Gnjilana.

Na naše pitanje da li je ovo dobra stvar za grad i okolna mesta jedan o anketiranih građana smatra da je to od interesa za građane.

“Kako da nije, put je proširen, sada ima dosta prostora i biće manje gužve”, istakao je jedan od starosedeoca Gnjilana.

Međutim, vlasnici lokala, koji su želeli da ostanu anonimni, izjavili su da se radovi koji se izvode na proširenju puta ne odgovaraju  za njihove biznise, jer gube prilaz i parking za eventulane kupce.

Oni su svesni i da su njihove radnje i dućani izgrađeni bez dozvole, te da je opština prošle godine započela sa implementacijom projekta proširenja ove deonice puta na osnovu Urbanističkog plana.

Tokom izvođenja radova, u ovom delu grada stvaraju se velike gužve i pošto vozači moraju da voze i po putu koji je posut šljunkom zbog čega se stvara velika prašina, nadležne institucije apeluju na građane da budu strpljivi i kada su u mogućnosti da koriste alternativne zaobilazne puteve.

Savet imaju i automehaničari, poručujući da bi bilo dobro da vozači izbegavaju ovu destinaciju, jer mogu trajno da oštete svoje vozilo.   

U odnosu na prošlu godinu kada su započeli radovi, primećen je manji fluks kupaca, ali kako su sami za RTV Puls izjavili, nadaju se da neće biti kašnjenja, odnosno da će oni biti završeni do leta. Za njih je ovo važno jer očekuju da godišnji odmor ovde provede veliki broj njihovih sugrađana koji su zaposleni u zemljama Zapadne Evrope. Iz iskustva znaju da se tokom leta stvaraju “kilometarske kolone”, a pravi saobraćajni kolaps može nastati ukoliko se tokom leta budu izvodili radovi.  

U Opštini Gnjilane kažu da se završetak jednog dela puta  očekuje za dva meseca. Kako ističe Korča, potrudiće se da radove privedu kraju pre dolaska građana koji su na privremenom radu u inostranstvu.

“Radovi su u punom jeku. Izvode se od parka, odnosno gradske bolnice sve do pravca Donjeg Livoča. Nadamo se da će do početka jula jedna trasa puta biti asfaltirana, pre nego što dođu naši sugrađani iz inostranstva”, rekao je Naser Korča.

Putevi sa četiri trake u prethodnom periodu napravljeni su na deonici puta Donji Livoč – Gnjilane, na regionalnom putu prema Uroševcu, zatim u delu grada od kasarne do nekadašnje fabrike baterija.

Ono što je sigurno je da će proširenje puteva u ovoj opštini smanjiti saobraćajne gužve, koje su tokom letnje sezone naročito izražene zbog priliva građana iz inostranstva. 

Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još