• Početna>
  • Vesti>

Kosovo traži ukidanje imuniteta ruskom državljaninu iz UNMIK-a

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je preko Ministarstva spoljnih poslova Kosova zatražilo ukidanje imuniteta ruskom državljaninu i radniku misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Mihajilu Krasnoščekovu, koji je u utorak tokom policijske akcije na severu priveden jer je bio na barikadi koja je onemogućavala prolazak policije. On je nakon nekoliko sati pušten na slobodu.

Glavni tužilac u Mitrovici Šućri Sulja potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je zahtev o ukidanju imuniteta podnet u sredu, kako bi otpočeo postupak u vezi krivičnog dela “ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti” i “učešće u grupi koja je počinila krivično delo huliganizma”.

Odluku o ukidanju imuniteta donosi Specijalni predstavnik UNMIK-a. Na osnovu Zakona o statusu, imunitetu i privilegijama diplomatskih i konzularnih misija na Kosovu, i prisustvu međunarodnih vojnih snaga i njihovog osoblja, imunitet takvim osobama može biti ukinut izričitom pismenom saglasnošću rukovodioca misije.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova zatražilo od UNMIK-a da pojasni okolnosti o prisustvu ruskog državljanina, radnika UNMIK-a, na barikadi u blizini Zubinog Potoka na severu Kosova. Barikadu na putu postavilo je lokalno srpsko stanovništvo kako bi se sprečio prolaz Policije Kosova. U to vreme, u toku je bila akcija hapšenja osumnjičenih policajaca i pojedinih lica zbog umešanosti u korupciju i organizovani kriminal.

Direktor Policije Kosova Rešat Ćaljaj kazao je na konferenciji za medije u utorak da je policija “u pokušajima uklanjanja barikada kako bi se stiglo do cilja, naišla na vozilo UN-a u kojem su bili jedan međunarodni i lokalni radnik te misije”.

“Oni su privedeni zato što su bili na barikadama”, dodao je Ćeljaj.

Kosovski predsednik Hašim Tači je kazao da je “uhapšen jedan Rus, kamufliran kao diplomata kako bi ometao policiju i njihovu akciju”. Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj najavio je da će “kosovske institucije tretirati pitanje ruskog ‘diplomate’ u skladu sa međunarodnim konvencijama”.

“Kosovo i zemlje regiona su upoznate sa ruskom agendom za destabilizaciju našeg regiona”, napisao je Haradinaj na Tviteru.

Nakon privođenja, oni su odvedeni u bolnicu u Severnoj Mitrovici radi lečenja povreda, a ubrzo su počeli da pristižu i pozivi za njegovo oslobađanje od Ambasade Rusije u Beogradu, šefa misije UN-a na Kosovu Zahira Tanina, a sama portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je akciju na severu nazvala “upadom”, “još jednom provokacijom Prištine” i “uspostavljanje kontrole putem sile”.

Ruski državljanin i radnik UNMIK-a Mihail Krasnoščekov (Mikhail Krasnoshćekov) je u utorak u popodnevnim satima oslobođen. Milan Ivanović, direktor Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici, kazao je na protestu lokalnog stanovništva u Severnoj Mitrovici u sredu da je Krasnoščekov tokom privođenja dobio “teške telesne povrede”, i da će biti prebačen na Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu radi nastavka lečenja.

Ko je Mihail Krasnoščekov?

Na osnovu njegovog LinkedIn profila, Krasnoščekov se na Kosovu nalazi od 1998. godine. Od decembra 1998. do marta 1999. bio je deo verifikacione misije Organizacije za bezbednost i saradnju Evrope (OEBS) na Kosovu. Nakon rata, od oktobra 1999. nešto više od godinu dana radio je kao službenik za ljudska prava, takođe u misiji OEBS-a. Potom, 2001. prelazi u UNMIK gde se nalazi i dan-danas. Prvo je radio kao službenik za civilne odnose, a od 2005. radi kao službenik za političke odnose.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: Kalxo

Comments

Pročitaj još