Decenija rada misije Euleks – sagledavanje rezultata

Na Okruglom stolu pod nazivom “Decenija rada Evropske misije vladavine prava na Kosovu i Metohiji – Euleks Kosovo” razmatran je opšti učinak te misije.

Rukovodilac Projekta Sandra Davidović iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu rekla je da je Euleks Kosovo najambicioznija i najveća civilna misija za upravljanje krizama u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

Zbog najava okončanja njenog mandata i povlačenja sa Kosova, potrebno je, kako kaže, sagledati i dati ocene njenog rada u oblasti policije, pravosuđa i carine, saopšteno je iz Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji postavila je pitanja učesnicima o viziji Srbije i na koji način sagledavanje prethodnih rezultata misije Euleks utiče na budućnost Srbije.

Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu smatra da je misija neuspešna i da prestanak njenog rada posle 2020. godine neće uticati na pregovore Beograda i Prištine.

Profesor Slobodan Samardžić sa Fakulteta političkih nauka ocenio je misiju Euleksa kao primer pogrešne politike, kršenja prava, a smatra i da je doprinela jačanju organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu.

Dodao je da je ta misija potpuno podbacila i nije postigla svoj cilj, tako da se povlači sa lošom reputacijom.

Profesor Duško Čelić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini je, takođe, istakao da ona nema legalitet, kao i da su rezultati misije “katastrofalni sa aspekta ljudskih prava, a da je sa aspekta imovinskih prava došlo do zastoja u sudskim predmetima po pitanju privatizacije.

Zaključio je da Srbija ima puno pravo da zahteva da se izvršni mandat Euleksa, ako bude potpuno ukinut, vrati jedinoj misiji koja po rezoluciji 1244 (Saveta bezbednosti UN) ima legalitet, a to je misija UNMIK-a.

Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku istakao je da su nedostaci misije način na koji je uspostavljena, kapaciteti koji su joj bili na raspolaganju, kao i loša koordinacija sa ostalim akterima na terenu.

Okrugli sto održan je u organizaciji Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, a predstavlja deo istraživačkog projekta koji je podržala Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Izvor Tanjug/RTS

Comments

Pročitaj još