• Početna>
  • Vesti>

Svečano otvorena Ulica Sv. Trifuna – “Ovo je grad ljubavi i otvorenog srca”

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Trifuna – zaštitnika vinogradara i gostioničara, koji se u mnogim domovima obeležava i kao krsno ime.

Povodom Svetog Trifuna, ovog velikog hrišćanskog svetitelja, po prvi put na otvorenom organizovana je proslava kod spomenika Knezu Lazaru.

 

Brankica Savić ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz sektora za očuvanje kulturne baštine i saradnje sa SPC je svečano otvorila Ulicu Sv. Trifuna uz želju da se srpski narod, svake godine, okuplja na današnji praznik, na istom mestu i u što većem broju.

“Danas prvi put na otvorenom proslavljamo Sv. Trifuna, zaštitnika vinogradara, gostioničara i ljubavi. Želja nam je da vam priuštimo nešto nesvakidašnje, nešto što će vas uvek asocirati na jedinstvo i zajedništvo. Danas su postavljeni štandovi na kojima svoje proizvode izlažu naši vinogradari, pčelari i udruženja domaće radinosti” kazala je Savić.

Na štandovima su izloženi domaći proizvodi, vina, rakije, proizvodi od meda i ručno rađena garderoba od prirodnih materijala.

Milija Milić, dugogodišnji ugostiteljski radnik koji se bavi ugostiteljstvom od 1969. godine, a trenutno seoskim turizmom, kaže da mu je mnogo drago zbog današnje organizacije jer ljudi sa Kosova i Metohije danas imaju priliku da pokažu domaću hranu i proizvode.

“Zdrave hrane imamo u izobilju jer se nalazimo na planini Rogozni, Kopaoniku i Mokroj Gori. Na tim planinama ima mnogo lekovitog bilja i životinja i sve se koristi za ishranu ljudi. Zvečan ima itetako velike potencijale za seoski turizam” kaže Milić.

 

Predsenik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je tom prilikom kazao da ovog dana, Kosovska Mitrovica još jednom potvrđuje da je grad ljubavi i otvorenog srca.

“Kosovska Mitrovica još jednom potvrđuje da je grad ljubavi i otvorenog srca imajući u vidu da danas obeležavamo velikog svetitelja i zaštitnika vinogradara a svakako i zaštitnika ljubavi. Za Kosovsku Mitrovicu ova manifestacija ima višestruko značenje, a to je promovisanje naših proizvođača na prostoru Kosova i Metohije gde pre svega proizvode domaća vina ali i za sve one koji u ovom teškom i turbulentnom periodu nastoje da poboljšaju život ovdašnjih ljudi. Kosovska Mitrovica, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Privremeni organ nastojaće da svakog pojedinca i svakog privrednika osnaže i pomognu u cilju zapošljavanja mladih ljudi. Kroz lokalni akcioni plan, Kosovska Mitrovica je u ovoj godini predvidela veću podršku malim i srednjim preduzećima što će nas dodatno ojačati za trajni opstanak na prostoru našeg grada i Kosova i Metohije” rekao je Spirić.

Koncert mlade estradne umetnice Milice Pavlović zakazan je za 19 časova.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još