• Početna>
  • Vesti>

Obijena ambulanta u selu Novake kod Prizrena, Kancelarija za KiM osudila napad

U srpskom selu Novake kod Prizrena, sinoć je obijena ambulanta lokalnog zdravstvenog centra, prilikom čega su nepoznati napadači polomili nekoliko prozora i na taj način provalili unutra, saznaje TV Most. Po rečima dr Ljubiše Nedeljkovića, slučaj je odmah prijavljen kosovskoj policiji, ali on ne očekuje da će počinioci biti pronađeni.

-Ovo je još jedan u dugom nizu napada na srpsku imovinu u ovom kraju, sama ambulanta je već nekoliko puta obijana i pljačkana ali mi nikada nismo saznali ko je to učinio. Ovoga puta u ambulanti nije bilo ništa vredno za krađu, jer poučeni prethodnim iskustvima sada sklanjamo sve što nam je važno za rad, pa razbojnici nisu imali šta da odnesu – priča dr Nedeljković za TV Most. – Nalazimo se u okruženju dominantno naseljenom Albancima i pretpostavljam da je ovo zapravo dodatni vid njihovog pokušaja da izvrše pritisak na Srbe koji su ovde ostali da žive.

U selu Novake trenutno ima oko 30 Srba i, kako ističe dr Ljubiša Nedeljković, ovakve stvari unose novu brigu za bezbednost porodica. Bilo je u prethodnom periodu u okolnim srpskim selima više slučajeva krađa stoke, automobila i provala u kuće i nijedan slučaj do sada nije istražen.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osudila napad

Iz Kancelarije za KiM ovaj napad su okarakterisali kao još jedan očigledan pokušaj zastrašivanja malobrojnih Srba koji su ostali da žive u Metohiji u nemogućim uslovima i uprkos svakodnevnim pritiscima.

“Zdravstveni objekti su u civilizovanom svetu pošteđeni razaranja čak i u ratnim uslovima, a ovaj vandalski napad pokazuje razmere albanskog šovinizma i svu žestinu mržnje prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, navedeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Očekujemo da međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji, s obzirom na eskalaciju neprijateljstva prema Srbima južno od Ibra, našem narodu hitno osiguraju bolju i efikasniju zaštitu, jer na to su obavezane i svojim mandatom i vrednostima koje deklarativno brane. Prištinu još jednom pozivamo da prestane da gradi društvenu klimu u kojoj će ovakvi napadi biti tolerisani, odobravani ili čak podsticani od strane najekstremnijih albanskih političkih struktura” navodi se u saopštenju.

Izvor: TV Most, Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još