Za saradnju Crne Gore i Kosova više od 2 miliona evra

Više od dva miliona evra biće na raspolaganju potencijalnim korisnicima u okviru Drugog poziva Ipa Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014. – 2020. godine, za projekte koji će se odnositi na podsticanje zapošljavanja, mobilnost radne snage i promociju turizma i kulturnog i prirodnog nasleđa.

U Podgorici je, u organizaciji Kancelarije za evropske integracije Crne Gore, Ministarstva administracije lokalne samouprave Kosova i Zajedničkog tehničkog sekretarijata, održan Informativni dan, Forum za uspostavljanje projektnih partnerstava.

Događaj je organizovan u sklopu pripreme za objavu Drugog poziva za podnošenje predloga projekata u okviru Ipa Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014 – 2020.

Načelnik Odseka za evropsku teritorijalnu saradnju u Kancelariji za evropske integracije, Miodrag Račeta, najavio je da će uskoro biti objavljen Drugi poziv za dostavljanje projektnih predloga s raspoloživim iznosom EU podrške od 2,04 miliona evra.

“U Drugom pozivu, podrška projektima će biti obezbeđena u okviru dva tematska prioriteta i to podsticanje zapošljavanja, mobilnost radne snage i socijalna i kulturna inkluzija s obe strane granice i promocija turizma i kulturnog i prirodnog nasleđa. Očekujem veliko interesovanje potencijalnih korisnika, kao što je to bilo i u prethodnom pozivu, u okviru kojeg je zatražena podrška bila 10 puta veća od dostupnih sredstava, dok je ugovoreno sedam projekata u vrednosti od preko dva miliona evra”, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore.

Šefica Zajedničkog tehničkog sekretarijata, Sanja Todorović, predstavila je ciljeve Ipa Prekograničnog programa Crna Gora – Kosovo, principe projektnih partnerstava u prekograničnoj saradnji, kao i okvirni sadržaj budućeg aplikacionog paketa.

Forum je okupio više od 50 potencijalnih aplikanata iz Crne Gore i sa Kosova, koji su dobili potrebne informacije o mogućnostima koje im se pružaju u okviru ovog programa. On je bio prilika da predstavnici opština, nevladinih organizacija, obrazovnih i drugih organizacija i institucija razmene svoje projektne ideje i kontakte, sa ciljem uspostavljanja projektnih partnerstava pre objave Drugog poziva za dostavljanje predloga projekata.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Foto: RTCG

Comments

Pročitaj još