• Početna>
  • Vesti>

Studenti PU: Ako svet ne natera Prištinu da povuče odluku o taksama, stupamo u štrajk glađu

Studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici izveli su danas performans pod nazivom “Studenti protiv gladi” sa koga su još jednom poslali poruku međunarodnoj javnosti  o teškom položaju u kom se našao srpski narod na Kosovu i Metohiji nakon uvođenja dodatnih taksi na robu iz centralne Srbije.

Studenti su  poruku simbolično poslali po golubovima, a adrese su Vašington, Lodnon, Pariz, Brisel i Berlin.

Student prištinskog Univerziteta i predsednik SKONUS-a Milan Savić poručio je  da  će studenti, ukoliko Priština u skorije vreme ne povuče odluku o uvođenju taksi na srpsku robu, stupiti u štrajk glađu.

“Još jednom međunarodnoj javnosti i Evropskoj uniji skrećemo  pažnju na represiju koju Priština sprovodi nad nama. Pokazujemo da nam studenti bivaju saterani u ćošak i  ukoliko svet i međunarodna javnost ne preduzmu korake kako bi naterali vlast i  zločince u Prištini da povuku ovu sramnu  odluku, mi ćemo stupiti u štrak glađu, a to nam neće biti teško jer ćemo uskoro ostati bez hrane” rekao je Savić.

Kako kaže student prorektor Nemanja Biševac, podrška studentima  stiže sa svih Univerziteta u Srbiji.

“Podrška stiže i mi računamo na njih. Ukoliko zatreba oni su spremni da dođu i daju nam podršku na terenu” dodao je Biševac.

Kako Savić dodaje, juče je na sednici Evropske studentske unije koja se održava u Budvi i Bečićima, usvojena  rezolucija koja osuđuje takse od 100% koje  je Priština uvela na srpsku robu, a  koje kako kažu, direktno pogađaju i studente.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još