• Početna>
  • Vesti>

Formiranje lokalnih saveta i izbor lidera za Rudare u četvrtak u 18h u školi “Vuk Karadžić”

Formiranje odbora lokalnih saveta, i izbor predsednika saveta za Veliko i Malo Rudare obaviće se u četvrtak 18. oktobra u 18 časova u prostorijama O.Š „Vuk Karadžić“.  Savet broji 3 do pet članova, a  meštani će na samom sastanku predlagati članove, nakon čega će se glasati za izbor predsednika lokalnog saveta. Pozivaju se svi meštani da u što većem broju prisustvuju sastanku i tako delegiraju, odnosno daju glas predstavniku za kog smatraju da će najbolje zastupati njihove interese.

Izborni sastanci su već održani u Banjskoj, Srbovcu, Grabovcu, Žerovnici i Žitkovcu.

Izbori za lokalni savet za Boljetin, Žaže i Lipu, biće održani u Boljetinu 21. oktobra. Izbori za lokalni savet “Zvečan 2” biče održan 23. odnosno za “Zvečan 1” 25. oktobra u O.Š. „Vuk Karadžić“.

Važno je napomenuti da ne može biti predložen kandidat koji nije prisutan, kao ni kandidat koji je odbornik, odnosno radi u lokalnoj samoupravi, istakao je predsednik izborne komisije Rajko Jevtić   za program Radio Kosovske Mitrovice.  Neophodna je i rodna ravnopravnost, što znači učešće  najmanje jedne žene u izbornom ciklusu,  navodi.

Glasanje može biti javno ili tajno, a u prvom izbornom krugu predsedniku saveta je potrebno 50 procenata plus jedan glasač, odnosno u drugom krugu od dva kandidata bira se onaj koji ima više glasova.

Ova funkcija nije plaćena, ali je društveno odgovorna, kaže Jevtić, i naglašava da će lokalni savet imati ulogu zaštitnog tela opštine. „Sva problematika u određenoj sredini ne može da se rešava bez učešća lokalnih lidera, počev od socijalne karte, stambenih pitanja itd“ istakao je, i pozvao meštane da dobro razmisle koga će predložiti za izbor.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još