U Velikoj Hoči obeležen Miholjdan

Kada u Velikoj Hoči osvane Miholjdan, valja biti u njoj, pogotovu kada je dan baš ovakav, vedar i sunčan. Mnoštvo naroda se obrelo na Miholjdanskim svečanostima, da sa meštanima obeleži ovaj praznik i čuje besede akademika Matije Bećkovića i episkopa Raško-prizrenskog Teodosija.

Uz bogat kulturno-umetnicko program, u Velikoj Hoči je obeležen Miholjdan. Svetu arhijerejsku liturgiju u paraklisu svetog Trifuna služio je vladika Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva. Vladika je u svojoj besedi okupljenim vernicima poručio da se uz molitvu ne može ugasiti kandilo vere u nama.

“Velika Hoča sa svojim svetinjama i svojim narodom u današnje vreme svedoči Hrista raspetog, ali i vaskrslog, naročito u ovaj lep i sunčan dan, Miholjdan, kada nas ovo miholjsko sunce obasjava i kada nam Gospod šalje svoj blagoslov i hrabri nas da noseći svoj krst opstanemo na uskom i tesnom putu, ovom putu kojim je On hodio i koji vodi u život večni”, kaže Teodosije.

Bogat program je upotpunjen besedom srpskog akademika Matije Bećkovića, koga je publika pozdravila gromoglasnim aplauzom. Posetioci su pomno pratili Bećkovićevo kazivanje, a on je srpskom narodu sa Kosova poručio da ne gubi optimizam.

“I danas su u Velikoj Hoči, gde vidimo ovoliko mladih, lepih i zdravih ljudi, ovoliko sveštenika i ovi miholjski dani koji su se takođe pokazali pravi miholjski. To je jedna velika radost i nada. Optimizam je obavezan i da to ispišu ispred svojih vrata”, istakao je akademik Bećković.

Miholjdanske svečanosti su organizovali Crkvena opština Velika Hoča i Privremeni organ Opštine Orahovac.

“Proslava Miholjdana u Velikoj Hoči postala je tradicija i nadam se da se nikada neće prekidati sve dok je ijedne srpske duše u njima”, navodi predsednik Privremenog organa Opštine Orahovac Jovan Đuričić.

Velika Hoča je i ovog puta spremno dočekala mnogobrojne goste iz različitih krajeva Kosova, Srbije i regiona.

“Za mene današnji dan i današnji praznik znači mnogo. Ja sam inače sa Kosova, živim u Vranju, ovo je prvi put da sam u Hoči. Voljom Božijom, ovde smo se okupili i kao da smo dobili izvesno otkrovenje. Ovo je zaista veličanstveno”, ističe Sunčica Denić, doktor književnosti i profesor na Pedagoškom fakultetu u Vranju.

“Prvi put smo ovde. Drago mi je kad vidim ovoliko naroda. Oduševljena sam”, ističe Anđelković Stanislavka iz sela Novake, kod Prizrena.

“Ja sam Prištevka. Volim da obilazim Kosovo. Svake godine sam u manastiru ili u Peći ili u Dečanima”, navodi Olivera Ilić.

U najpoznatijem vinogorju na Kosovu, Miholjdan simbolično označava završetak berbe grožđa, a iz Velike Hoče se ne odlazi dok se ne degustira vino iz vinica, po kojima je nadaleko poznata.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još