• Početna>
  • Vesti>

Demokratski front Crne Gore pokreće veliku inicijativu za povlačenje odluke o priznanju nezavisnosti Kosova

Predstavnici srpskog naroda  Crne Gore najavili su danas u Kosovskoj Mitrovici da  će najjači opozicioni savez Demokratski front Crne Gore pokrenuti  inicijativu za povlačenje odluke o priznanju nezavisnosti Kosova koju je donela Vlada Crne Gore 2008. godine,

Predsednik Demokratske narodne partije i član predsedništva Demokratskog fronta Milan Knežević rekao je nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste da je premijer Crne Gore Duško Markoviće nadavno izašao u javnost sa informacijom da je 85% stanovništva ove države protiv prihvatanja Kosova kao nezavisne zemlje.

„Kolege iz Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Srpskog nacionalnog savjeta  dali su podršku a očekujemo podršku i iz ostalih opozicionih partija. Sledećih dana i nedelja krenućemo u intenzivnu kampanju prikupljanja potpisa i da na taj način speremo ljagu i sramotu sa crnogorskog obraza i da pomognemo našem narodu na Kosovu i Metohiji“ poručio je Knežević.

On je objasnio da se nakon prikupljanja potrebnih 50.000 potpisa ulazi sa inicijativom u skupštinsku proceduru.

„Očekujemo da će Skupština staviti na razmatranje tu odluku , iako je to u ingerenciji Vlade i cilj nam je da ovom inicijativom, 1. decembra, na obeležavanje stogodišnjice stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca,  tim potpisima pošaljemo jaku poruku o potrebi integracije srpskog naroda na krupnim nacionalnim, ideološkim i identitetskim pitanjima“ rekao je Knežević.

Predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović  poručio je  da se nada da će se steći uslovi da se u Crnoj Gori održi i referendum na kome bi narod Crne Gore iskazao svoje mišljenje po pitanju poništavanja odluke o priznanju nezavisnosti Kosova.

„U narednim mesecima ići ćemo na to da obezbedimo potpise 10% ukupnog stanovništva koje je na biračkom spisku. To bi značilo da su stvoreni uslovi za održavanje državnog referenduma o poništavanju te odluke što mi želimo po svaku cenu“  podvukao je Vuksanović.

Domaćin delegaciji iz Crne Gore bio je predsednik Srpske liste Goran Rakić koji je istakao da je ogromno zadovoljstvo i veliko ohrabrenje srpskom narodu na Kosovu i Metohiji podrška Srba iz Crne Gore.

„Jedinstvo, sloga i vera jednih u druge je ono što nam je trenutno preko potrebno.I nada u bolji život na ovim prostorima nas je i sačuvala a podrška i ohrabrenje koje dobijamo od naše države i predsednika Vučića  daje nam nadu da bolja vremena dolaze“ poručio je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić  je poručio da su Albanci našli svoje sagovornike u Crnoj Gori a da je ova poseta dokaz da i za srpski narod tamo ima sagovornika.

„Ovaj sastanak je plod prirodnog odnosa braće koji brinu jedni o drugima i znači mnogo kada se nalazimo na istorijskoj prekretnici u rešavanju pitanja Kosova i Metohiji“ poručio je Simić.

„Najvažnije je da smo se mi sreli i da smo zajedno, da razmišljamo na sličan način i da ćemo biti zajedno i u buduće“ poručio je Marko Milačić predsednik Prave Crne Gore najmlađe političke stranke u Crnoj Gori.

On je najavio da će Prava Crna Gora od ove pa svake naredne godine finansirati letovanje porodica sa Kosova i Metohije, čija deca iz materijalnih razloga, nikada nisu videla more,

„Ovim skromnim i simboličkim gestom pokazujemo da nećemo samo iz Crne Gore iz udobnih fotelja slati saopštenja, već ćemo konretno pokazati celoj regionalnoj javnosti da prava Crna Gora brine o našoj braći ovde“ rekao je Milačić i dodao da će ove godine na letovanje o trošku ove partije otići jedna porodica iz Orahovca.

Goran Danilović poslanik Ujedinjene Crne Gore  poručio je da je o Kosovu teško razgovarati, a još teže o njemu  pregovarati.

„Lepo je što svako od nas nosi Kosovo u srcu ali je teško  živeti na njemu. Kosovo bez Srba -uz dužno poštovanje svih reči o Kosovu izgovorenih tokom prethodnih vekova – nije Kosovo. Biće teško ali vi svedočite da je moguće opstati i kada je najteže, a slični smo po izazovima sa kojima se suočavamo“ rekao je Danilović i dodao da je dužnost srpskog naroda koji je u Crnoj Gori brojniji nego na Kosovu i Metohiji da uvek razume i da podržava.

Jelica Stojanović predsednica  Društva članova Matice Srpske u Crnoj Gori kaže da su nakon obilaska srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  osećanja pomešana.

„Danas smo bili i posebno radosni jer smo se sreli sa velikom svetinjom koja će nadživeti sve  i posebno tužni jer smo videli koliko stradaju Srbi na Kosovu i Metohiji“ rekla je Stojanović.

Sastanku odr\anom u Kosovskoj Mitrovici prisustvovali su i gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova.

Pored Kosovske Mitrovice, tokom ove posete Kosovu i Metohiji, delegacija iz Crne Gore obišla je i Orahovac, Veliku Hoču i Zočište.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još