• Početna>
  • Vesti>

Svetski Dan medija na KiM: Da policija i tužilaštvo istraže i procesuiraju sve napade na novinare

Svetski dan slobode medija obeležava se u Gračanici skupom koji je organizovalo Udruženje novinara Srbije na Kosovu i Metohiji.

Na KiM je od 1998. godine ubijeno i nestalo 14 novinara. Među njima je priličan broj Srba. Njihova sudbina još nije rasvetljena.

Na protestnom skupu u Gračanici zatraženo je da policija i tužilaštvo istraže i procesuiraju sve napade na novinare i njihovu imovinu.

Zahteva se i poštovanje prava na upotrebu srpskog jezika, prava na obezbeđivanje prevoda na svim događajima koje organizuju prištinske institucije, posebno u kosovskoj skupštini, u kojoj prevoda ima samo kada su na sednicama prisutni srpski poslanici.

Predsednik UNS-a na KiM Budimir Ničić zahteva da specijalni sud za ratne zločine slučajeve nestalih i ubijenih novinara koji su u njegovom mandatu tretira kao posebne slučajeve.

“Da tužilaštvo u Prištini i Euleks pokrenu istrage o otmicama i ubistvima koje nisu u mandatu specijalnog suda i da o tome blagovremeno obaveste javnost”, zahteva Ničić.

Na skupu novinara medija na srpskom bio je i predstavnik asocijacije koja okuplja medije na albanskom jeziku. Zahtevi novinara i Srba i Albanaca su slični.

“Danas smo ovde da damo jedan glas, da nekažnjivost pretnji i napada na naše kolege moraju da se završe. Tužilaštvo, policija i sud da budu što efektivniji”, kaže Petar Čolaku iz Asocijacije novinara Kosova.

Comments

Pročitaj još