Vučić sutra na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra i preksutra na Kosovu. U MUP-u Kosova posetu predsednika ocenili su kao visokorizičnu ali i istakli da su preduzete sve neophodne mere kako bi poseta predsednika Srbije protekla u najboljem redu.

Vučić će sutra boraviti u severnom i centralnom delu Kosova. Poseta predsednika Kosovu uslediće samo nekoliko dana posle ubistva lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića.

Aleksandar Vučić na Kosovo dolazi po prvi put kao predsednik Srbije. Najvljena je njegova poseta manastiru Banjska a u Kosovskoj Mitrovici razgovaraće sa srpskim zvaničnicima sa Kosova. Laplje Selo posetiće u večernjim satima u subotu.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je Radiju Kontakt plus da je poseta predsednika Vučića od višestrukog značaja za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Sa jedne strane, građanima će značiti njegova poseta jer će ih ohrabriti a sa druge strane njegovom posetom se šalje poruka Prištini ali i međunarodnoj zajednici da Srbija neće dozvoliti da bilo ko iskoristi trenutnu situaciju za neke avanture kada je u pitanju sever Kosova, rekao je Rakić.

“Ovaj dolazak je još jedna potvrda posvećenosti predsednika Vučića u borbi za Srbe i Kosovo i Metohiju i to je razlika između njega i političkih lešinara kojima je Kosovo i Metohija tema za kampanju u beogradskim izborima,”- rekao je Rakić.

U Kosovskoj policiji i MUP-u Kosova Vučićevu posetu okarakterisali su kao visokorizičnu. I pored toga ističu da su spremni.

“Što se tiče najavljene posete predsednika Republike Srbije Kosovu, MUP Kosova je spreman za predstojeću posetu, predstavnici regionalne direkcije Kosovske policije sa severa Kosova imali su sastanak u Prištini oko operativnog plana koji obuhvata poseta predsedniak Vučića,”- izjavio je zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević.

Radojević je u izjavi Radiju Kontakt plus naveo da je istina da poseta dolazi u jako osetljivom trenutku za Kosovo i da je poseta predsednika Republike Srbije okarakterisana kao visokorizična ali da će Kosovska policija preduzeti sve neophodne mere u skladu sa procenom rizika.

Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić izjavio je da je Regionalna direkcija Kosovske policije po naredbi iz Glavnog štaba sačinila operativni plan kojim je predvidjen maksimalan broj policijskih službenika koji će biti angažovani i koji će brinuti o bezbednosti predsednika prilikom posete.

Severni deo Kosovske Mitrovice spreman je za dolazak predsednika Republike. U gradu su tokom dana istaknute dodatne srpske trobojke.

Aleksandar Vučić je prethodno na Kosovu boravio aprila 2016. godine.

Izvor: TV Most

Foto: TV Most

Comments

Pročitaj još