• Početna>
  • Vesti>

Simić: Nastavak dijaloga važan za smanjivanje tenzija na KiM

Posle 13 meseci pauze, zbog opstrukcije Prištine, sutra se u Briselu nastavljaju tehnički pregovori Beograda i Prištine. Nastavak dijaloga je značajan pre svega zbog smirivanja tenzija koje rastu kada dijaloga nema, kaže poslanik i portparol Srpske liste Igor Simić.

Na trodnevnom sastanku u Briselu teme će biti primena postignutih sporazuma, Zajednica srpskih opština, sloboda kretanja i pravosuđe. Delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a Prištinu Avni Arifi.

“Najznačajne je da imamo nastavak dijaloga, jer kada ga nema imamo tenzije čije su žrtve najčešće Srbi. Najveći problem jeste odnos prema rešavanju problema. S jedne strane imate državnički pristup Beograda a sa druge strane Prištinu koja radi samo po diktatu svojih mentora”, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Igor Simić.

Završena je zimska pauza, a u kosovskoj skupštini je nekoliko inicijativa, predloga zakona koji čekaju na izjašnjavanje poslanika.

“Srpska lista je zaintersovana da se procesuiraju odgovorni za zločina koje su počinili pripadnici OVK pre svega nad Srbima. Međutim, inicijativa za suspenziju Specijalnog suda i Zakon o demarkaciji je pokazao odnos međunarodne zajednice koja nije bila agilna kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština kao što je odmah izvršila pritisak na Prištinu u ova dva slučaja”, rekao je Simić.

Kada je reč o prošloj godini Srpska lista je posle formiranja kosovske vlade, prema rečima Simića, krenula u rešavanje problema koji muče Srbe.

“Inicijativa za ukidanje Specijalnog suda je obeližala kraj godine a početak ove godine uništavanje imovine srpskim povratnicima”, rekao je za RTS Simić.

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još