Kocijančić:Očekujemo konstruktivan pristup

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je da će se u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, od utorka do četvrtka, razgovarati o implementaciji dogovora iz Briselskog sporazuma koji još nisu primenjeni.

“U tom smislu očekujemo konstruktivan angažman i jedne i druge strane i pristup koji će biti orijentisan na rezulate”, poručila je Maja Kocijančič pred novu rundu tehničkih razgovora u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Ona je potvrdila da su glavni pregovarači Beograda i Prištine Marko Đurić i Avni Arifi potvrdili spremnost da ove nedelje budu u Briselu na sastanku radnih grupa i da su sastanci planirani da se održe od 16. do 18. janura.

“Puna implementacija svih dogovora u dijalogu je važna za napredak i Srbije i Kosova na putu ka EU”, podsetila je Kocijančič.

Portparolka Evropske komisije kaže da EU pozdravlja čnjenicu da je Kosovo imenovalo novog glavnog pregovarača, što je, prema njenim rečima, omogućilo da se konkretan rad na implementaciji postignutih dogovora nastavi na radnom nivou.

Na pitanje zašto se na sastanak ekspertskih delegacija Beograda i Prištine u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa čekalo više od godinu dana, Kocijančič kaže da su kontakti kostantno bili u toku i da su u međuvremenu održani sastanci u različitim formatima, između ostalog i na nivou predsednika.

“Za nas, rad se nastavlja. Rad je bio i u toku prošle godine. Sada je važno da dođe do implementacije dogovorenog u dijalogu. U tom smislu treba gledati i sastanke koji se održavaju ove nedelje”, zaključila je Kocijančič.

Evropski diplomatski izvori za Tanjug kažu da bi teme trodnevnih razgovora ekspertskih delegacija Beograda i Prištine trebalo da budu oblasti “gde još nema očekivane implementacije” kao što su pitanja registrskih tablica, upravljanje administrativnim prelazima, formiranje Zajednica srpskih opština, energetika i most u Mitrovici.

Izvor,RTS

Comments

Pročitaj još