• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Dok je Božića biće i Srba i Srbije na Kosovu i Metohiji

“Na Badnje veče, sa Kosova i Metohije, iz stare Srbije šaljemo celom srpstvu čestitke i poruku da je važno da negujemo naše običaje jer je to ono što nas čini narodom”, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić koji je prisustvovao večernjem bogosluženju na Badnje veče u crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici naglasivši da su Srbi na KiM uvereni da je “istrajnost i izdržljivost našeg naroda i srpske crkve ključ našeg opstanka.

Djurić je rekao da “ne možemo biti uspešan narod ukoliko ne poštujemo i ne negujemo ono što nas čini zajednicom” i pozvao srpski narod da se s radošću okrene Božiću i Novoj godini, negujući u sebi toleranciju i poštovanje prema bližnjima, ceneći drugo i drugačije, što je ujedno i osnova sladnog zajedničkog života .

“Božić je jedan od najsvetijih i najvažnijih hrišćanskih, pravoslavnih i srpskih praznika. Ovde na Kosovu i Metohiji posebno je važno da kažemo da je svaka, pa i ova godina  godina u kojoj se borimo za opstanak i molimo da uz podršku naše braće iz celog sveta da ovde na Kosovu i Metohiji naš narod i naša crkva opstanu i budu jači”, poručio je Djurić.

Đurić je naglasio da su Srbi na KiM uvereni da je “istrajnost i izdržljivost našeg naroda i srpske crkve ključ našeg opstanka na ovim prostorima”.

“Nastavićemo kao država da radimo na tome da na ovim zavetnim srskim prostorima i u budućnosti opstanemo”, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić.

On je, uz čestitku povodom praznika, upitio pozdrav celoj Srbiji  i poručio da “dok je Božića biće i Srba i Srbije na Kosovu i Metohiji”.

Večernje bogosluženje u crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. služio je vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

“Neka nam ovo Badnje veče bude na zdravlje svima i na radost dolazećeg praznika kako bi smo se pripremili  za bogomladenca Hrista. Neka je srećan Badnjak i Badnje veče i nastupajući praznik rodjenja Isusa Hrista“, poručio je vladika Teodosije.

Bogosluženju su pored direktora Kancelarije za KiM Marka Djurića i njegovih saradnika prisustvovali i ministar za lokalnu samoupravu Ivan Todosijević, predsednik Privremenog organa opštine Kosovka Mitrovica Aleksandar Spirić i brojni vernici.

Comments

Pročitaj još